Jona Kabelkas ieguldījums baltistikā (latvistikā) - Kaigorodova, Silva (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbs ir veltīts Jona Kabelkas (Jonas Kabelka, 1914–1986) dzīves un zinātniskās darbības izpētei. Šī tēma ir aktuāla mūsdienu baltistikas (arī latvistikas) vēsturei, jo J. Kabelka ir veicis vairākus nozīmīgus darbus šajā jomā: uzrakstījis grāmatas, rakstus, recenzijas, pasniedzis latviešu valodu un citus ar baltu valodniecību saistītus priekšmetus, satuvinot abas dzīvās valodas un to runātājus, taču Latvijā par viņu salīdzinoši maz tiek rakstīts un runāts. Ar šo darbu autore vēlējās aktualizēt viņa nozīmi baltistikas nozarē. Darba mērķis ¬– apzināt un izpētīt Jona Kabelkas darbību baltistikā, it īpaši izceļot viņa devumu latviešu valodniecībai. Darba uzdevumi: apzināt tēmai atbilstošu literatūru, apkopot informāciju par autoru un svarīgākajiem viņa darbiem. Pētnieciskās metodes: literatūras izpēte un analīze, biogrāfijas faktu un nozīmīgāko darbu sistematizēšana un interpretēšana. Darba gaitā secināts, ka Jons Kabelka ir viens no izcilākajiem 20. gs. otrās puses lietuviešu baltistiem, kura darbība (pedagoģiskais darbs, grāmatas, recenzijas, raksti) veicināja latvistikas un baltistikas apakšnozaru attīstību mūsdienās. Darbs sastāv no ievada, divām nodaļām un vairākām apakšnodaļām, secinājumiem un trīs pielikumiem. Darba apjoms – 63 lappuses (ar pielikumiem).

This work is dedicated to explore life and scientific activity of Jonas Kabelka (1914-1986). This theme is topical to our contemporary history of Baltistic studies (also Latvian studies), because J. Kabelka did an important work in Baltistic science, he wrote many significant writings, reviews and books, tought Latvian language and other linguistic courses in universities, he brought together both Latvian and Lithuanian language, but information about him in Latvia is minimal. With this work author wanted to update his importance in Baltistics. The goal of the research: to gather and explore his work in Baltistic studies, to emphasize his contribution in Latvian linguistics. Tasks for achieving the goal: to gather the literature, summarize the information about the author and his work, to give evaluation about his most significant works. Methods of research: studying and analysing the literature, systematization and interpretation of the biography facts and significant works. In the process of research was deduced that Jonas Kabelka is one of the best Lithuanian specialists of the Baltic philology of the end of 20th century, his investment (pedagogical work, books, reviews, writings) promoted development of Baltistic studies nowadays. The research contains introduction, two sections and many subdivisions, conclusions and three supplements. Amount of the work is 63 pages (with supplements).
Jonas Kabelka’s Investment in Baltistics (Latvian Studies)
Keywords: Filoloģija; baltistika; latvistika; leksikogrāfija; valodu apguve