Reemigrācijas attīstība Baltijas valstīs - Stepiņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Migrācija ir nebeidzams pārvietošanās process, gan reģionālā, gan globālā līmenī. Migrācija ietekmē dažādas cilvēku grupas – ekonomiskos migrantus, bez pajumtes palikušās personas, bēgļus (patvēruma meklētājus) un ceļotājus. Migrācija ir daudzslāņains, sarežģīts process, kuru izpētes gaitā nepieciešams skatīt no dažādiem aspektiem, tādēļ, lai gūtu plašāku pārskatu par migrācijas paveida – remigrācijas attīstību Baltijas valstīs, maģistra darbs ir strukturēts divos līmeņos – empīriskais pētījums par trīs Baltijas valstīm – Lietuvu, Latvija un Igauniju un kvalitatīvais pētījums – reemigrācijas attīstība Baltijas valstīs: Latvijas gadījums. Maģistra darba mērķis ir veikt padziļinātu izpēti par remigrācijas attīstību trīs Baltijas valstīs. Maģistra darba “Reemigrācijas attīstība Baltijas valstīs” uzdevumi ir: 1.Atrast un izpētīt pieejamos resursus par maģistra darba tēmu. 2.Veikt salīdzinšu empīrisko pētījumu par reemigrācijas attīstību un tās korelāciju ar standarta ekonomiskas un statistikas rādītājiem trijās Baltijas valstīs. 3.Intervēt 20 remigrantus, kuri ir atgriezušies un dzīvo Latvijā, veikt interviju kvalitatīvo pētījumu. Pēc uzdevumu veikšanas ticis secināts, ka remigrācijas attīstība Baltijas valstīs bijusi līdzīga, bet katrā valstī ir zināmas specifiskas atšķirības. Atslēgas vārdi: Baltijas valstis; reemigrācijas attīstība; migrācijas politika.

Migration is a never-ending process of movement as regional, so at the global level. Migration affects various groups of people – economic migrants, displaced persons, refugees (asylum seekers), travellers and others. Migration is a multi-layered, complex process, which, in researches, should be viewed from various perspectives, therefore, to gain broader vision about remigration development in Baltic Countries, master thesis is structured in two levels – empirical research about three Baltic countries – Lithuania, Latvia and Estonia, and qualitative research – Development of reemigration in Baltic Countries: Case of Latvia. Master's thesis aim is to collect information in order to thoroughly understand remigration development reasons. The objectives of the master paper “Development of remigration in Baltic Countries” are: 1.Find and explore available information resources in context of given topic. 2.Conduct empirical research about remigration in three Baltic Countries (Lithuania, Latvia, and Estonia), make comparison. 3.To interview 20 remigrants, which are currently living in Latvia, construct qualitative research about obtained interviews. By considering all issues, it is concluded that remigration was rather similar, but in each country there are certain specific differences. Key words: Baltic Countries; remigration development; migration policy
Development of Reemigration in Baltic Countries
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas; Baltic Countries; remigration development; migration policy; Baltic; Countries; remigration; development