Personības iezīmju saistība ar piedošanu - Bramane, Anna Paula (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, starp kurām personības īpašībām (godīgums, emocionalitāte, ekstraversija, apzinīgums, labvēlīgums un atvērtība pieredzei) pastāv nozīmīgas statistiskas saistības ar spēju piedot gan sievietēm, gan vīriešiem. Pētījumā piedalījās 84 dalībnieki (48 sievietes un 36 vīrieši), vecumā no 18 līdz 60 gadiem (vidējais dalībnieku vecums ir 31 gads). Pētījuma instrumentārijs: Piedošanas situāciju novērtējuma tests (Transgression Narrative Test of Forgiveness (TNTF) Berry, Worthington, Parrott, O’Connor, & Wade, 2000), Starppersonu piedošanas motivāciju aptauja (Transgression-Related Interpersonal Motivations Inventory (TRIM-18) McCullough, Root, & Cohen, 2006), Latvijas Personības aptauja (Perepjolkina & Reņģe, 2013), demogrāfisko datu aptauja (vecums, dzimums, reliģiskā piederība, izglītības līmenis). Bakalaura darba rezultātā iegūtie dati uzrāda saistību starp ekstraversijas personības iezīmi un atriebīgu piedošanas motivāciju, neirotisma personības iezīmi un spēcīgi negatīvu saistību ar piedošanu dažādās situācijās. Apzinīguma, labvēlīguma un atvērtības pieredzei personības iezīmju aprēķinātajos rezultātos neuzrādījās nozīmīgas saistības ar piedošanas motivācijām vai tendenci piedot situācijās. Godīguma personības iezīmei iegūtie rezultāti uzrādīja nozīmīgu saistību ar labvēlīgu piedošanas motivāciju. Iegūtie rezultāti liecina par to, ka pastāv personības iezīmes, kas saistās ar piedošanu. Atslēgas vārdi: piedošana, personības iezīmes, piedošanas motivācija, neirotisms, ekstraversija, atvērttība pieredzei, apzinīgums, godīgums, labvēlīgums.

The aim of this research was to find out among which personality traits (humility, emotionality, extraversion, conscientiousness, agreeableness and openness to experience) have significant statistical relationships with the ability to forgive both women and men. The study involved 84 participants. Number of women was 48 and number of men were 36, aged 18 to 60 years (average age of participants is 31). Respondents who gave more than 50 % of the average answer (on a liqueur scale from 1 to 5, answering with 3) were excluded from the study. Thus, from the total number of respondents 95, the number of respondents in the study decreased to 84. Research tools: Transgression Narrative Test of Forgiveness: TNTF, (Berry, Worthington, Parrott, O’Connor, & Wade, 2000), Transgression-Related Interpersonal Motivations Inventory: TRIM-18, (McCullough, Root, & Cohen, 2006), Latvian Personality Questionnaire (Perepjolkina & Reņģe, 2013) and demographics questionnaire (age, gender, religious affiliation, education level). The results obtained in the study showed that there is relationship between extraversion rates and revenge motivation for forgiveness. Neuroticism is having a strongly negative relationship with forgiveness in different situations. Conscientiousness, kindness and openness to experience were not revealed in the forgiveness process. In addition to the personality trait “honesty” mentioned in the Latvian Personality Survey, a significant association with a favorable motivation for forgiveness was revealed. The results show that there are personality traits associated with forgiveness. Key words: forgiveness, personality traits, motivation of forgiveness, neuroticism, extraversion, openness to experience, conscientiousness, humility, agreeableness.
Relationship Between Personality Traits and Forgiveness
Keywords: Psiholoģija; piedošana; personības iezīmes; piedošanas motivācija; neirotisms; ekstraversija