Reālisms Andreja Upīša romānos „Sieviete” un „Zaļā zeme” - Koroševskis, Arnis (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījums „Reālisms Andreja Upīša romānos „Sieviete” un „Zaļā zeme”” ir mēģinājums aplūkot divus ievērojami atšķirīgus A. Upīša darbus un izvērtēt to atbilstību reālisma literatūras tradīcijai. A. Upīts kā pārliecināts marksisma uzskatu kultivētājs un reālists savos darbos tiecas aplūkot savstarpēji determinējošas attieksmes starp vidi un cilvēku. Romāns „Sieviete” tapis 20. gadsimta sākumā, kad latviešu literatūrā vienlaikus būtiskas gan reālisma, gan naturālisma un modernisma ietekmes, savukārt romāns „Zaļā zeme” tapis gadsimta vidū, kad latviešu literatūra ir pakļauta padomju varas konjunktūrai. Atsevišķi aplūkojot katra romāna svarīgākās poētikas iezīmes attiecībā pret laikmeta kontekstu un A. Upīša politisko pārliecību, pētījumā tiek noskaidroti raksturīgākie reālisma estētikas konstruēšanas paņēmieni. Atslēgvārdi: reālisms, patriarhāts, cilvēks, vide, naturālisms, marksisms, sociālisms, Andrejs Upīts

The research “Realism in Andrejs Upīts’ Novels “Woman” and “The Green Land”” is an attempt to examine two marginally different A. Upīts’ novels and to determine the novels eligibility with the literary realism. A. Upīts is a dogmatic Marxist and realist whose works always include interrelation between a setting and a man, both of which determine each other. Novel “Woman” is written in the beginning of the 20th century, when Latvian literature experiences the influences of realism, naturalism and modernism, whilst novel “The Green Land” is written in mid-century, when Latvian literature is already politically influenced. By looking upon each novels’ most important poetic features within the context of age and A. Upīts’ political beliefs, research concludes most peculiar techniques of realism construction. Key words: realism, patriarchy, man, setting, naturalism, Marxism, socialism, Andrejs Upīts
Realism in Andrejs Upīts’ Novels „Woman” and „The Green Land”
Keywords: Filoloģija