Dronu izmantošana kultūrvēsturisko pieminekļu dokumentēšanā: Āraišu piļu piemērs - Vīksna, Ģertrūde (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā “Dronu izmantošana kultūrvēsturisko pieminekļu dokumentēšanā: Āraišu piļu piemērs” tika apskatīta bezpilota gaisa kuģu visbiežāk sastopamā modeļa - drona, izmantošana fotogrammetrijas vajadzībām. Dotajā gadījumā – izmantojot bezpilota gaisa kuģa iegūtos datus, tiek veidoti trīs 3D modeļi kultūrvēsturiskajiem objektiem – divi Āraišu ezerpilij un viens Āraišu ordeņa pilsdrupām. Šo objektu dokumentēšanas mērķis ir fiksēt to stāvokli un telpisko izvietojumu. Bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot dronu pielietošanas iespējas - priekšrocības un trūkumus - 3D modeļu izveidošanai nepieciešamo datu ieguves procesā un potenciālās problēmas, ar kurām iespējams saskarties, apstrādājot iegūtos datus. Darbā ir apskatīta arī bezpilota lidaparātu attīstības vēsture un to pilotēšanu kontrolējošie noteikumi Latvijā, priekšrocības, salīdzinājumā ar citām fotogrammetrisko datu iegūšanas metodēm, un izmantošanas iespējas, kā arī, tika apzināta konkrēto kultūrvēsturisko objektu vēsture un attīstība. Darba kopējais apjoms ir 44 lappuses, tajā skaitā 18 attēli, 3 tabulas un izmantotās literatūras saraksts, kurš satur 18 publicētos materiālus, 8 elektroniskos resursus, 1 normatīvo aktu un 4 kartogrāfiskos materiālus.

The bachelor’s thesis “The use of drones for documenting cultural and historical monuments: Example of Araisi castles” explores the use of most known unmanned aerial vehicle - drone, for photogrammetric purposes. In this case - using the data obtained by an unmanned aircraft, 3D models are created for cultural and historical objects - Āraiši Lake Castle and Castle ruins of the Āraiši Order. The purpose of documenting these objects is to record their condition and spatial location. The aim of the bachelor’s thesis research is to find out the posibilities - advantages and disadvantages - of using drones in the process of obtaining the data necessary for the creation of 3D models and the potential problems that may be encountered when processing the obtained data. The work also deals with the history of the development of unmanned aerial vehicles and the rules for controlling their piloting in Latvia, advantages in comparison with other methods of obtaining photogrammetric data, and the possibilities for use, as well as the history and development of the particular cultural and historical object. The total volume of the work is 44 pages, including 18 figures, 3 tables and a list of used literature, which contains 18 published works, 8 electronic resources, 1 regulatory enactment and 4 cartographic materials.
The use of drones for documenting cultural and historical monuments: Example of Araisi castles
Keywords: Ģeogrāfija; bezpilota gaisa kuģis; drons; fotogrammetrija; 3D modelis; Āraišu ezerpils