1940. gada 17. jūnija reprezentācija latviešu un krievu valodā izdotajos Latvijas laikrakstos (2000–2011) - Šteinberga, Daira (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir noteikt, kādas reprezentācijas lielākajos latviešu un krievu valodā izdotajos laikrakstos Latvijā veidotas par 1940. gada 17. jūniju, Latvijas okupācijas dienu. Kā arī konstatēt, vai tās uztur Latvijas sabiedrības kopienās pastāvošās dažādās kolektīvās atmiņas. Darba teorētiskās daļas pamatā ir raksturots un izprasts reprezentācijas jēdziens, kā arī kolektīvās atmiņas teorijas pamatkoncepti. Pētījums veidots, balstoties uz diskursa vēsturiskās analīzi, ar kuras palīdzību iespējams par pētāmo datumu iegūt daudzpusēju informāciju. Ar diskursa vēsturiskās analīzes palīdzību pētīti lielākie Latvijā iznākošie laikraksti latviešu un krievu valodā (2000–2011). Bakalaura darba struktūru veido anotācijas, ievads, teorētiskā un metodoloģiskā daļa, empīriskā daļa, secinājumi un pielikums. Diskursa vēsturiskās analīzes rezultāti liecina, ka latviešu un krievu valodā izdotie laikraksti periodā no 2000. līdz 2011. gadam 17. jūniju reprezentē atšķirīgi un šīs reprezentācijas nereti ir savā starpā konfrontējošas. Reprezentācijas uztur Latvijas sabiedrības kopienās pastāvošās dažādās kolektīvās atmiņas. Atslēgvārdi: reprezentācija, kolektīvā atmiņa, okupācija, diskurss, laikraksti, 1940. gada 17. jūnijs

The goal of theses is to discover what are the representation of June 17th 1940, the day of Latvian occupation, in Latvian and Russian press published in Latvia, and to establish whether they support different collective memories of Latvian communities or not. The theoretical part of thesis describes the concept of representation and basic concepts of theory of collective memory. The research is based on historical analysis of discourse, with the help of which it is possible to get wide range of information. Historical analysis of discourse is applied to biggest Latvian and Russian newspapers published in Latvia (2000-2011). Bachelor thesis consists of annotations, introduction, theoretical and methodological parts, empirical part, summaries and appendixes. The results of historical analysis of discourse show that Latvian and Russian newspapers published in Latvia from 2001 till 2011 represent June 17th differently and these representations frequently are confronting each other. The representations support different collective memories of Latvian communities. Keywords: representation, collective memory, occupation, discourse, newspapers, June 17th 1940
Representation of June 17th 1940 in latvian and russian newspapers published in Latvia (2000–2011)
Keywords: Komunikācijas zinātne