ATKRITUMU ATKĀRTOTA PĀRSTRĀDE: BIZNESA IESPĒJA LATVIJĀ - Pūne, Ilze (Latvijas Universitāte, 2009)
Attīstoties valsts ekonomikai un labklājībai, pieaug arī atkritumu daudzums. Eiropas Savienība atkritumu daudzuma mazināšanai un vides saudzēšanai par prasību izvirzījusi atkritumu otrreizēju pārstrādi, taču ekonomistu un vides speciālistu viedokļi par pārstrādes pamatotību un efektivitāti nav vienoti. Pārstrādi veic privātuzņēmēji un, lai tā nestu peļņu, jāizpildās četriem pamatnosacījumiem: jābūt pietiekamam un pastāvīgam šķiroto atkritumu daudzumam, jābūt izmaksu efektīvai šķirošanai, jābūt pārstrādes rūpnīcai un pieprasījumam pēc saražotā materiāla. Šajā darbā tiek pētīta pirmā pamatnosacījuma izpilde Latvijā. Darba hipotēze bija, ka šķiroto atkritumu daudzums nav pietiekams, lai nodrošināto veiksmīgu pārstrādi, kas tika apstiprināta datu un neatkarīga pētījuma analīzes rezultātā.

With development of country’s economics and welfare increases also the amount of waste it generates. The European Union has set up a goal of recycling in order to reduce the amount of waste and preserve environment, however economists and environmental specialists have contradictory opinions on the justifiability and effectiveness of recycling. For recycling to be a profitable business four factors must exist: a sufficient and steady recyclable supply, cost-efficient sorting, reprocessing facility and demand for the recycled materials. This thesis analyzes the first condition in Latvia. The hypothesis stated that the amount of recyclable waste produced was not sufficient to maintain a successful recycling business which was confirmed by data and independent study analysis.
RECYCLING AS A BUSINESS OPPOTUNITY IN LATVIA
Keywords: Vadībzinātne