Java satvari mikropakalpju izstrādāšanai - Pavļenko, Maksims (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba teorētiskajā daļā tiek apskatīts mikropakalpju jēdziens, mikropakalpju arhitektūra un izveides pamatprincipi, kā arī mikropakalpju izstrādes šabloni. Mikropakalpju izpēte tiek veikta programmēšanas valodas Java kontekstā. Praktiskās daļas ietvaros tiek īstenoti daži mikropakalpojumu šabloni programmēšanas programmēšanas valodā Java. Tika savākti dati par populārākajiem Java satvariem mikropakalpojumu izstrādei, balstoties uz saistīto zinātnisko publikāciju skaitu. Tiek realizēti un salīdzināti mikropakalpojumi, kuru izstrādei tika izmantoti pēc iegūtajiem datiem vispopulārākie Java satvari (Spring Boot, Micronaut).

This thesis examines microservices theory part and describes microservices architecture, the basic principles of microservices and microservices development patterns. The focus of the thesis is on examining microservices in a Java context. As part of the experimental section of the thesis, the author has collected data about most popular microservices frameworks for Java programming language and these frameworks (Spring boot, Micronaut) were prioritized based on number of related scientific publication.
Java frameworks to build microservices
Keywords: Datorzinātne; Java; Spring Boot; Micronaut; mikropakalpes; mikropakalpju šabloni