Rietumu valodu ietekme uz turku valodu - Timofejeva, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2012)
Šis darbs „ Rietumu Valodu Ietekme uz Turku Valodu” pēta dažu rietumu valodu ietekmi uz Turku valodu. Bija uzstādīti tādi jautājumi, kā Kādas rietumu valodas ietekmēja Turku valodu? Kad un kādu iemeslu dēļ tas notika? Beidzot cik lielā mērā tās ietekmēja Turku valodu? Un Vai tiek kaut kas darīts, lai samazinātu rietumu valodu ietekmi? Tika uzstādīts, ka rietumu valodu ietekmju posmu skaits uz Turku valodu ir četri: 11-14. gs. ietekme uz Veco Turku valodu, tad uz Osmāņu Turku valodu 15-17. gs., tad no Tanzimata laika līdz Republikas laikam un pēdējais posms no Republikas laika līdz mūsdienām. Visi rietumu valodu ietekmju posmi uz Turku valodu tiek aplūkoti no vispārējas Turku vēstures skatupunkta. Visvairāk Turku valodu ietekmējušas ir Itāļu, Grieķu, Franču un Angļu valoda, un ietekme notika ne tikai vārdu ziņā, tas ir aizguvumu, bet arī morfoloģijas ziņā. Galvenie iemesli ir ģeogrāfijas, ekonomikas un politikas, sociālie iemesli, un tehnoloģiju attīstības iemesls. Visbeidzot, laikā no Republikas sākšanas tiek aizsākts Turku valodas attīrīšanas process no arābu, persiešu un, protams, rietumu aizguvumiem un to aizstāšana ar Turku sinonīmiem. Darbā ir apskatāmas metodes, pēc kurām rietumu aizguvumi tiek aizstāti ar Turku sinonīmiem.

This thesis “Influence of Western Languages on Turkish” studies influence of some Western languages on Turkish language. First question, why did this influence happen? Second, what were the reasons? Third, how big is the damage and does someone fight it? There are four main periods in the history of Western languages’ influence on Turkish language: Influence on Old Turkish until 14th century, on Ottoman Turkish language until 18th century, in Tanzimat era until period of Republic and, finally, influence after Republic. All periods of Western languages influence on Turkish are examined from general overview of Turkish history. Turkish language in history of Turks was mostly influenced by such Western languages as Italian, Greek, French and English. Turkish borrowed not only vocabulary, but also some western affixes primarily due to geographical, social, political and economic reasons, as well as technological progress. Lastly, in the period of Republic started Turkish language purification led to Arabic, Persian and, of course, Western origin loanwords replacement for Turkish synonyms. Here is seen the methods of Western loanwords replacement by Turkish synonyms.
The Influence of Western Languages on Turkish Language
Keywords: Valodniecība