Žurnāls „Daugava” 20.- 30. gadu kultūras kontekstā - Klabe, Rasma (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darba tēma ir „Žurnāls „Daugava” 20. – 30. gadu kultūras kontekstā”. Šajā darbā aplūkoti 20. - 30. gadu Latvijas vēstures un kultūras vēstures fakti. Skatīta žurnāla nozīme Latvijas tā laika kultūras dzīvē. Aplūkots žurnāla tapšanas un izdošanas periods, kā arī redaktoru un līdzstrādnieku darbs pie žurnāla veidošanas. Tuvāk iepazīta žurnāla programma un ieceres. Izpētīti žurnālā publicētie daiļliteratūras darbi (gan latviešu, gan cittautu autoru), kā arī raksti par literatūru, mākslu, zinātni un teātri. Liela uzmanība veltīta dažādiem problemātiskajiem rakstiem, kas publicēti „Daugavā”. Tie ir raksti, kas veltīti tā laika latviešu literatūras problēmām: 1) par „pozitīvismu” latviešu literatūrā; 2) par „veco” un „jauno” paaudžu literātu domstarpībām ( kā latviešu literatūra ienāk jaunā „dekadentu” paaudze); 3) par kritiku un tās nozīmi latviešu literatūrā. Pielikumā izveidots pārskats pār žurnālā „Daugava” publicētajiem latviešu autoru daiļdarbiem: prozas un lirikas darbiem.

Theme of bachelor work is “Periodical Daugava in the cultural context of 20. – 30. years”. In this work is a reviewed fact of history of Latvia, facts of cultural history. Reviewed periodical “Daugava” meaning in cultural live. Reviewed periodical creation period and work of editors in it. In this work is explored fiction publications (of Latvian authors and authors of other nationalities), publication of literature, art, science and theatre. Accent was made on different problematical publications in periodical “Daugava”. These are publications what was devoted for those year problems in literature of Latvia: 1) About positivism in Latvian literature; 2) about “new” and “old” generation writer conflicts (how in Latvian literature comes in generation of decadents); 3) about critics and these meaning in Latvian literature. In enclosure is created review of Latvian writer’s works, which is published in periodical “Daugava”: prose and poetry works.
Periodical „Daugava”in the Cultural Context of 20.- 30. Years
Keywords: Filoloģija