XUL lietotnes pārnešana uz React - Eglājs, Olafs (Latvijas Universitāte, 2020)
Līdz ar Firefox Quantum izlaišanu 2017. gadā Mozilla ir pārtraucis atbalstu novecojušajiem mantotajiem paplašinājumiem, kas veikti ar XUL. Tādējādi ievērojams skaits paplašinājumu pārstāja darboties, starp kuriem ir dažas lielas darba vietas, kas tika uzrakstītas XUL valodā. Kaut arī daži publiskie paplašinājumi tiek aizstāti, lieliem privātiem paplašinājumiem joprojām nav aizstājēju, un tie ir jāpārveido modernākā un jaudīgākā sistēmā. Pieaugot Facebook vietnes React popularitātei, tā tika izvēlēta par aizvietotāju. Maģistra darbā ir aprakstīts pašreizējais mantoto paplašinājumu stāvoklis, to alternatīvas, XUL valoda un tās iespējas, kā arī automatizācijas procesa iespējas. Maģistra darbā ir izstrādāts risinājums vienam no lielajiem privātajiem paplašinājumiem.

With the release of Firefox Quantum in 2017 Mozilla has stopped the support of old legacy extensions made with XUL. Thus a sizeable amount of extensions stopped working, among which are some large workplaces that were written in XUL. While some public extensions are being replaced, there currently still does not exist a replacement for big private extensions and need to be converted to a more modern and more powerful framework. With the increasing popularity of Facebook's React, it was chosen as the replacement. Master's thesis describes the current state of legacy extensions, their alternatives, XUL language and it's capabilities, and the possibility of an automation process. Included in the master's thesis is the developed solution for one of the big private extensions.
XUL application transfer to React
Keywords: Datorzinātne; XUL; React; Redux; mantotie paplašinājumi; lietotne