Liecinieku aizsardzība Eiropas Savienībā: vienota normatīvā regulējuma nepieciešamība un tā iespējamie modeļi - Jēgermane, Ginta (Latvijas Universitāte, 2013)
ES mērķis ir nodrošināt mieru, Savienības pilsoņu labklājību, kā arī brīvību, drošību un tiesiskumu, neskatoties uz iekšējām robežām. Vienota regulējuma neesamība par liecinieku aizsardzību ES, ir trūkums Savienības darbībā. Ir konstatēts, ka šis trūkums ir jānovērš, pastāv nepieciešamība pieņemt vienotu regulējumu, kurš būtu saistošs visām dalībvalstīm. Ir jāattīsta savstarpējā sadarbība dalībvalstu starpā, kas veicinātu noziedzības apkarošanu, starptautisko sadarbību starp lieciniekiem un tiesībsargājošajām iestādēm. Pētījuma mērķis ir atrast pamatojumu vienota regulējuma pieņemšanai, izpētīt līdzšinējās attīstības problēmas, kā arī piedāvāt iespējamos tiesiskā regulējuma modeļus. ES dibināšanas līgumos pastāv tiesiskais pamats šādu darbību realizēšanai, Savienībai ir kompetence šajā jomā, tātad tiesības rīkoties dalībvalstu vietā. Izvērtējot dalībvalstu tiesisko regulējumus par liecinieku aizsardzību ir atrodami pozitīvi piemēri, kurus varētu izmantot izstrādājot šādu tiesību aktu.

The aim of EU is to ensure peace, the prosperity of EU citizens as well as a freedom, security and justice, in spite of internal borders. The lack of united regulations for witness protection in EU is a weak point in the EU movement overall. It has been realized that this shortage should be eliminated. There is a need to adopt a united regulation, which would be binding upon all Member States. There should be developed the cooperation between Member States that would promote crime prevention, international cooperation between law enforcement authorities and witnesses.The aim of research is to find justification for the adoption of a united regulation, to explore current development problems and propose possible regulation models. There is a legal base for implementation of such activities in the Treaties establishing EU. The Union shall have competence in this field, hence the rights to act on behalf of Member States.
The protection of witnesses in Europeans Union: The need for United Normative Regulation and its possible Models
Keywords: Juridiskā zinātne