Ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšana - Ambrasa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2015)
Krimināllikuma 138.pantā paredzēta kriminālatbildība par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu. Norma ir uzskatāma par unikālu, jo minētais noziedzīgā nodarījuma sastāvs ir iekļauts tikai dažos ārvalstu Kriminālkodeksos un Sodu likumos. Sabiedrībā un tiesu praksē arvien biežāk parādās informācija par ārstniecības personu profesionālo pienākumu nepildīšanu vai nolaidīgu to pildīšanu, izraisot diskusijas par ārstniecības personu profesionalitāti un nepieciešamību noteikt atbildību. Diemžēl, tiesu praksē pastāv problēmas Krimināllikuma 138.panta piemērošanā un interpretācijā, jo minētā norma nav pietiekami izpētīta un tā neaptver visas iespējamās dzīves situācijas, kurās būtu konstatējama ārstniecības personu profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšana cēloņsakarībā ar pacientam nodarīto kaitējumu. Krimināltiesībās cietušajam un/vai cietušā tuviniekiem ir būtiski saņemt apliecinājumu, ka kāds tiek saukts pie atbildības par noziedzīgo nodarījumu. Bakalaura darbam tiek izvirzīti divi mērķi. Pirmkārt, noteikt un analizēt problēmjautājumus, kas praksē ir radušies Krimināllikuma 138.panta piemērošanā. Otrkārt,panākt, lai Krimināllikumā tiktu iestrādāti jauni grozījumi saistībā ar ārstniecības personu prettiesiskajām darbībām, papildinot Krimināllikumu ar jaunu XIII (prim) nodaļu, kurā tiktu paredzēti noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību un ārstniecības tiesisko kārtību. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai autore ir izvirzījusi šādus uzdevumus: 1. izpētīt medicīnas nozares normatīvo regulējumu Latvijas Republikā; 2. analizēt cilvēktiesību - tiesību uz veselību un tiesību uz dzīvību tvērumu cilvēktiesību dokumentos; 3.izpētīt Krimināllikuma 138.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva vēsturisko attīstību Latvijas Republikas krimināltiesībās; 4.veikt Krimināllikuma 138.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva padziļinātu analīzi, norādot uz piemēriem un problemātiku tiesu praksē; 5.veikt problēmjautājumu identificēšanu un ieteikt potenciālos risinājumus noziedzīgā nodarījuma kvalifikācijā.

Section 138 of the Criminal Law provides a criminal liability to a medical practitioner who fails to fulfil their professional duties or fulfils them negligently. This norm is considered to be unique because the mentioned constituent element of a criminal offence has been added to the Criminal Codes and Penal laws of only a few counties apart from Latvia. Information about medical practitioners failing to fulfil their professional duties or fulfilling them negligently is beginning to appear more frequently within the society and in court proceedings, and this has brought up discussions about the professionalism of medical practitioners and the need to determine their liability. Unfortunately, there are problems with appliance and interpretation of the 138 Section of the Criminal Code in court proceedings because the previously mentioned norm has not been studied enough and it does not include all the possible situations that can happen in reality, in which an improper performance of professional duties by a medical practitioner, which are causative of the harm done to the patient, should be determined. In Criminal Law it is crucial for the victim and/or their relatives to receive an affirmation that the person/s who committed the offence is/are held liable for the criminal offence. The main goals of the bachelor’s thesis is to achieve are firstly,identificate problematic situations of the 138 Section of the Criminal Code, secondly, new amendments would be introduced into the Criminal Law, connected with unlawful activities committed by medical practitioners, by adding a new Chapter XIII1 to the Criminal Law, in which legal framework of medical treatment and the criminal offences to the health of a person would be set out. To achieve the goal, the author of the bachelor' s thesis has set out the following tasks: 1.Research legal framework of Law of medicine 2.Historical analysis of the Section 138 of the Criminal Law; 3.Analysis of the basis of the following human rights: the human right to health un human right to life; 4.Analysis of the constituent element of a criminal offence incorporated into the Section 138 of the Criminal Law; 5.Identification of problematic situations and recommendation of potential solutions
Medical malpractice
Keywords: Juridiskā zinātne; medicīna; ārstniecības persona; ārstniecība; nolaidība; kaitīgās sekas