Supervaroņu kritiskā literatūra – žanra specifika un tematiskie izaicinājumi - Orlova, Diāna (Latvijas Universitāte, 2016)
Zinātniskajā darbā tiek analizēta supervaroņu žanra specifika, īpašu vērību veltot supervaroņu īpašībām, kā arī komiksu specifikai. Teorētiskā daļa sastāv no literatūras pārskata par izvēlēto tēmu. Praktiskā daļa koncentrējas uz supervaroņu analīzi, kā arī izvēlēto komiksi no amerikāņu, japāņu un Eiropas valstīm salīdzinājumu analīzi. Pētījuma mērķis ir siegt salīdzinošu Supermena, Spidermena un Betmena analīzi, kā arī amerikāņu, japāņu un Eiropas komiksu analīzi. Iegūtie rezultāti iezīmē galvenās specifikas, kas raksturīgas supervaroņu žanrā, un ļauj iemācīties vairāk par supervaroņu žanra vērtībam un īpašībām. Lai sasniegtu mērķi, darbā sīkāk tika analizētas supervaroņu žanra specifika, supervaroņu īpašībās un amerikāņu, japāņu un Eiropas komiksu galvēnas iezīmes. Pētījuma rezultātus un secinājumus var izmanot student, kas rakstīs zinātniski pētniecisko darbu par doto tēmu.

The present paper analyses specifics of superhero genre, paying special attention to the characteristics of superheroes, as well as specifics of comics of different countries. The theoretical part of the study deals with literature review on the theme proposed. The practical part focuses on the comparative analysis of the superheroes and selected comics from American, Japanese, and European countries. The purpose of the research is to provide a comparative analysis of Superman, Spiderman, and Batman, as well as American, Japanese, and European comics. The data obtained give a possibility to find the main features specific to superhero genre and to learn more about the values and characteristics of superhero genre and superheroes. The conclusions drawn are based on the analysis of specifics of superhero genre, characteristics of superheroes, and the main features of American, Japanese, and European comics. The results and conclusions of the research can be used by students writing scientific works on the given theme.
Critical Superhero Fiction – Genre Specifics and Thematic Threads
Keywords: Valodniecība; supervaroņu žanrs; supervaroņi; komiksi; Supermens; Spidermens