Sievietes likteņa atspoguļojums “Pamestās princeses Bari” mītā - Zaharova, Marija (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī bakalaura darba nosaukums ir “Sievietes likteņa atspoguļojums “Pamestās princeses Bari” mītā”. Korejiešu mitoloģijā ir daudz mītu ar unikāliem sižetiem un rakstzīmēm. Mīts par princesi Bari ir mīta paraugs par to, kā parasts cilvēks caur daudziem pārbaudījumiem iegūst dievišķās spējas. Caur mītā atrodamajiem tēliem tiek izsekots galvenās varones liktenis, kura kā sieviete saskaras ar dažādām grūtībām un nemitīgi mainās. Tā kā Korejā kopš seniem laikiem dominē patriarhālā sabiedrības struktūra, kas lielā mērā ir saistīta ar konfūcisma izplatību valstī, galvenās varones liktenis atspoguļo ne tikai viņas pašas stāvokli sabiedrībā, bet arī daudzu citu sieviešu likteni Āzijas valstīs. Darbs ir sadalīts trīs daļās. Pirmajā daļā tiek sniegts plašs ieskats uz mitoloģiju kā žanru un to vēsturi, kā arī ir izpētīti populārākie tēli korejiešu mitoloģijā un mītu nozīme mūsdienu Korejas sabiedrības ietvaros. Otrajā daļā tiek pētīts “Pamestās princeses Bari” mīts, analizējot mīta izplatību, sižetu, kā arī sievietes likteni caur dažādu tēlu aprakstu. Darba trešā daļa veltīta “Pamestās princeses Bari” tēla izpaušanai un atspoguļojumam mūsdienu kultūrā, kur tika apskatīti divi literārie darbi. Darbā tika secināts, ka caur mītiem ir redzama Korejas vēsture, kultūras un sabiedrības iezīmes.

The title of this bachelor's thesis is "Reflection of a Woman’s Fate in the Myth of "The Abandoned Princess Bari". Korean mythology has many myths with unique plots and characters. The myth of Princess Bari is an example of a myth about how an ordinary person gains divine powers through many trials. Through the characters found in the myth, the fate of the main character is traced, who as a woman faces various difficulties and is constantly changing. Since Korea has long been dominated by a patriarchal social structure, which is largely due to the spread of Confucianism in the country, the fate of the main character reflects not only her own position in society, but also the fate of many other women in Asian countries. The work is divided into three parts. The first part provides a broad overview of mythology as a genre and its history, and explores the most popular characters in Korean mythology and the importance of myths within contemporary Korean society. In the second part, the myth of “The Abandoned Princess Bari" is studied, analyzing the spread of the myth, the plot, as well as the fate of the woman through the description of various characters. The third part of the work is dedicated to the disclosure and reflection of the image of “The Abandoned Princess Bari" in modern culture, where two literary works were examined. The work concluded that the history, culture and society of Korea can be seen through myths.
Reflection of a Woman’s Fate in the Myth of “The Abandoned Princess Bari”
Keywords: Āzijas studijas; mīts; "Pamestā princese Bari"; Koreja; šamanisms