Nevainīguma prezumpcijas tvēruma izpratne un piemērošanas robežas - Budrēvics, Emīls (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Nevainīguma prezumpcijas tvēruma izpratne un piemērošanas robežas” mērķis ir izpētīt nevainīguma prezumpcijas kā kriminālprocesuāla principa tvērumu un tajā ietverto tiesisko aspektu saturu. Vienlaikus apskatot un analizējot nevainīguma prezumpcijas piemērošanas robežas, tai skaitā kriminālprocesā un sevišķajos kriminālprocesa veidos, kā arī nevainīguma prezumpcijas piemērošanu ārpus kriminālprocesa.Ņemot vērā kriminālprocesuāla regulējuma attīstību, tai skaitā gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, darbā ir pētīta nevainīguma prezumpcijas attīstība un šī brīža aktuālais regulējums, kā arī nevainīguma prezumpcijas attiecināmība uz kriminālprocesa dalībniekiem un nevainīguma prezumpcijas aspektu piemērošana dažādos kriminālprocesa posmos un veidos. Atslēgvārdi: nevainīguma prezumpcija, vaina, juridiska persona, attiecināmība, cilvēktiesības.

The aim of Master’s thesis “Scope and limits of Presumption of innocence” is to research the scope of presumption of innocence, as well as applicability of apsects within the scope of presumption of innocence. Therefore analyzing and researching limits of applying presumption of innosence in criminal proceedings, as well as parallel proceedings and subsequent proceedings. Considering modern practices and constant development of law wich governs criminal proceedings, both from point of view of national legislation and international law, the main focus of this thesis is towards researching developments regarding presumption of innocence and it’s applicability in different forms of proceedings, as well towards different persons. Keywords: presumption of innocence, guilt, legal persons, applicability, human rights.
Scope and limits of Presumption of innocence
Keywords: Juridiskā zinātne; nevainīguma prezumpcija; vaina; juridiska persona; attiecināmība; cilvēktiesības