Lasītprasmes veicināšana 5 – 6 gadus veciem bērniem - Lazdiņa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autors: Baiba Lazdiņa Kvalifikācijas darbs: Lasītprasmes veicināšana 5 – 6 gadus veciem bērniem. Pētījuma mērķis: teorētiski analizēt un praktiski izvērtēt 5 – 6 gadus vecu bērnu lasītprasmi pirmsskolā. Pētījuma jautājums: ar kādām metodēm iespējams sekmēt 5 – 6 gadīgu bērnu lasītprasmi pirmsskolā? Pētījuma saturs: pirmajā nodaļā tiek analizēts 5 – 6 gadus vecu bērnu raksturojums veseluma skatījumā - kognitīvās, fiziskās, sociālās un emocionālās spējas. Tiek aprakstīta lasītprasme, tās īpatnības un galvenās problēmas, kas sagādā grūtības bērniem apgūt nepieciešamās prasmes. Kā arī analizētas dažādas pieejas un metodes, ar kuru palīdzību iespējams ir veicināt lasītprasmes apguvi pirmsskolā, 5-6 gadus veciem bērniem. Savukārt otrajā nodaļā tiek izveidota aptaujas anketa un aptaujāti pirmsskolas pedagogi, lai noskaidrotu viņu viedokli par tēmas aktualitāti un metožu pieeju pedagoģiskajā procesā. Kā arī izstrādāti kritēriji un to rādītāji, pēc kuriem novēroja un analizēja bērnu lasītprasmes zināšanas. Pēc izstrādātajiem kritērijiem tiek pielietotas izvēlētās metodes, mācību materiāli, kuri uzlaboja bērnu zināšanas lasītprasmē. Autore darbā pielietoja tādas metodes, kā rotaļas, caur kuru palīdzību veicināja lasītprasmi, un tās bija, spēles skaņu saklausīšanai, galda spēles burtu atpazīšanai, daiļdarbu klausīšanos un kopīgo lasīšanu, stāstu un vārdu veidošana, didaktiskās spēles. Kā arī, lai veidotu interesi par lasīšanu tika apmeklēta bibliotēka. Pedagoģiskajā darbībā tika izmantoti mācību materiāli, koka pamatne ar lielajiem un maziem drukātajiem burtiem, kustīgais koka alfabēts, garš plakāts ar iespiedburtiem, zilbju kluči, saliekamā ābece, attēlu kartiņas ar bildēm, burtiem, vārdiem un teikumiem. Pētījuma beigās bērnu zināšanas uzlabojās, to apstiprināja trešās novērošanas iegūtie dati. Pētījuma laikā tika secināts, ka efektīvas metodes ir dažādas rotaļas un spēles, bet, tā kā grupā ir daudz bērni, ir jābūt daudzveidībai, jo visiem bērniem neder viena metode, lai sekmīgi apgūtu lasītprasmi. Darba apjoms: darbā ir 57 lappuses, 25 attēli, 5 tabulas, 35 literatūras avoti, 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: lasītprasme, 5 – 6 gadus veci bērni, rotaļas, spēles, mācību materiāli.

Author of the work: Baiba Lazdiņa Qualification work: promoting literacy in 5 – 6-year old children. The aim of the study: theoretical analysis and practical evaluation of reading skills of 5 – 6-year-old children in pre-school. Research question: what methods can be used to promote reading skills of 5 – 6-year-old children in pre-school? Content of the study: the first chapter analyses the characteristics of 5 – 6-year-olds from a holistic perspective: cognitive, physical, social and emotional abilities. It describes reading literacy, its characteristics and the main problems that make it difficult for children to acquire the necessary skills. It also analyses different approaches and methods that can be used to promote literacy in pre-school children aged 5-6 years. In the second chapter, a questionnaire is developed, and preschool teachers are interviewed to find out their opinion on the relevance of the topic and the approach of methods in the pedagogical process. Criteria and indicators were also developed to observe and analyses children's literacy. According to the developed criteria, the selected methods and teaching materials were applied, which improved the children's literacy skills. The author used methods such as games to promote literacy, such as listening to sounds, board games for letter recognition, listening to fiction and reading together, making up stories and words, didactic games. The library was also visited to build interest in reading. The teaching materials used were a wooden base with upper- and lower-case letters, a movable wooden alphabet, a long poster with printed letters, syllable blocks, a folding alphabet, picture cards with pictures, letters, words and sentences. At the end of the study, the children's knowledge had improved, as confirmed by the third observation. The study concluded that a variety of play and games are effective methods, but as there are many children in the group, there needs to be variety, as one method does not work for all children to successfully acquire reading skills. The work consists of 57 pages, 25 figures, 5 tables, 35 references and 2 annexes. Key words: literacy, 5 – 6-year-old children, play activities, games, learning materials.
Promoting literacy in 5 – 6-year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; lasītprasme; 5 – 6 gadus veci bērni; rotaļas; spēles; mācību materiāli