Meticilīna rezistentā Staphylococcus aureus ( MRSA) izraisītās suņu patoloģijas kā iespējamas MRSA infekcijas izplatības avots - Šuste, Rimute (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis bija noskaidrot, vai suņi spēj inficēties ar meticilīna rezistento Staphylococcus aureus (MRSA) un vai spēj šo infekciju pārnest cilvēkiem. Pētījumā tika izmantots materiāls no 256 suņiem ar ausu infekcijām Jelgavas novadā no 2011.gada novembra līdz 2012.gada augustam, kas tika analizētas, izmantojot dažādas mikrobioloģijas metodes MRSA celmu noteikšanai (BBL™ Crystal™ identifikācijas sistēma, Bauer-Kirby metode, “Slidex MRSA” atklāšanas tests u.c.). Saikne starp MRSA inficētiem suņiem un saimniekiem tika noteikta, pētot suņa un saimnieka slimības vēstures un veicot saimnieku kakla vai deguna uztriepju analizēšanu. Darba rezultāti uzrāda, ka suņi var inficēties ar MRSA, lai gan šī infekcija starp suņiem nav plaši izplatīta (0,5% no visiem suņiem). Tika arī secināts, ka suns nav nozīmīgs MRSA infekcijas avots cilvēkos.

This research investigates if dogs can be infected with methycilline resistent Staphylococcus aureus (MRSA) and if they can transmit this infection to people. In the research smear of ears from 256 dogs in Jelgava area (Latvia) with ear infections from November 2011. till August 2012.were used and analysed for MRSA positive species by using various microbiolocial methods (BBL™ Crystal™ identification system, Bauer-Kirby method, “Slidex MRSA” detection test etc.). The relations between MRSA infected dogs and their owners were determined by analysing dogs and owners case records and analysing smear from nose or throat of the dog’s owner. The results of the research indicates that dogs can be infected with MRSA even though the infection is not common among the dogs (0,5% from all the dogs). It can be concluded that dog is not significant source of MRSA infection in humans.
Methicillin-rezistant Staphylococcus aureus (MRSA) caused by dogs pathology, as the possible for MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus) infection prevalence source
Keywords: Bioloģija