Apdzīvotības ainavas veidošanās Lubāna līdzenumā bronzas un dzelzs laikmetā (1800. g.p. m. ē. – 1200. gads) - Zaķe, Enija (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījumā tiek apskatīta sabiedrības un vides ietekme uz apdzīvotības ainavas veidošanos. Līdzās Lubāna līdzenuma vides raksturojošiem elementiem, aplūkots, kā cilvēki pielāgojušies vides apstākļiem un, to ietekmē veidojuši apkārtējo telpu. Darba mērķis ir izpētīt sabiedrības un vides mijiedarbības ietekmi uz apdzīvotības ainavas veidošanos Lubāna līdzenumā bronzas un dzelzs laikmetā, identificējot vides apstākļus un sociālos faktorus, kas noteica ainavas izveidi. Ainavas veidošanos noteica klimats, hidroloģiskais tīkls, virsmas veidojumi, mežu un purvu izplatība, līdztekus iztikas un ikdienā nepieciešamo resursu nodrošināšanai, jaunu saimniecisko prasmju apgūšanai, maiņas sakaru uzturēšanai, kā arī hierarhiski strukturētas sabiedrības attīstībai.

The research examines the influence of society and the environment on the formation of the Inhabitation Landscape. In addition to the elements characterizing the Lubāns Plain environment, the research examines how people adapted to conditions and shaped the surrounding space under their influence. The aim of the research is to examine the impact of societal interaction with the environment on the development of the Inhabitation Landscape in the Lubāns Plain during the Bronze and Iron Ages, identifying the environmental conditions and social factors that influenced the formation of the Landscape. The formation of the Landscape was determined by climate, hydrology, surface formations, the distribution of forests and swamps, resource provision, economic skills, exchange relations, and the development of a hierarchically structured society.
The Formation of Inhabitation Landscape in the Lubāna Plain during the Bronze and Iron Ages (1800 BC – 1200 AD)
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Lubāna līdzenums; apdzīvotības ainava; bronzas laikmets; dzelzs laikmets; centrālās vietas