Fiziskas personas nemantisko interešu iepriekšēja civiltiesiska aizsardzība - Āboliņa, Daina (Latvijas Universitāte, 2012)
Neviens cilvēks nav pasargāts no varbūtības zaudēt spēju patstāvīgi pieņemt lēmumus vai paust savu gribu. Var uzskatīt, ka personai ir paveicies, ja tā var uzticēties laulātajam, saviem ģimenes locekļiem un tuvākajiem, draugiem. Tomēr ne vienmēr laulības saites vai radniecība garantē to, ka brīdī, kad paši nebūsim spējīgi pieņemt lēmumus, šo personu rīcība saskanēs ar mūsu vēlmēm un dzīves uzskatiem. Pastāv risks, ka personīgie motīvi šīm personām būs svarīgāki. Turpinot bakalaura darbā iesākto pētījumu jomu, autore izvēlējusies maģistra darbu veltīt fiziskas personas nemantisku interešu aizsardzības veidiem, to salīdzinājumam, priekšrocībām un trūkumiem. Maģistra darba ietveros autore apskatīs iepriekšējas civiltiesiskas aizsardzības institūtus – nākotnes aizsardzības pilnvarojumu, pilnvarojumu personas veselības interešu aizsardzībai un medicīnisko rīkojumu, ar kuru palīdzību iespējams nodrošināt personas nemantisko interešu iepriekšēju civiltiesisku aizsardzību gadījumos, ja persona nav spējīga patstāvīgi pieņemt un darīt zināmu savu lēmumu, taču rīcībspēja viņai nav atņemta. Maģistra darba mērķis ir pierādīt, ka Latvijā šobrīd ir nepietiekams regulējums jomā, kas skar personas nemantisko interešu iepriekšēju civiltiesisku aizsardzību un ir ļoti ierobežotas iespējas priekšlaicīgi aizsargāt savas intereses vai nepieciešamības gadījumā šo interešu aizstāvību realizēt caur pārstāvi. Maģistra darbā ir izmantota vēsturiskā un salīdzinošā pētījuma metode. Apskatot iepriekšējas civiltiesiskas aizsardzības jēdzienu, kritērijus, pēc kuriem izvērtējams vai persona ir spējīga patstāvīgi pieņemt lēmumu, un iepriekšējas civiltiesiskas aizsardzības institūtus, autore ir izmantojusi normatīvos aktus, periodisko literatūru, zinātniskos pētījumus, kā arī konsultācijas ar nozares speciālistiem un personīgo pieredzi studiju prakses laikā. Maģistra darba ietvaros piedāvāti grozījumi Civillikumā, Civilprocesa likumā, Ārstniecības likumā, Pacientu tiesību likumā un Notariāta likumā.

No man is protected from the possibility of losing the ability to independently make decisions or express their will. It is considered that a person can be called lucky if he or she can rely on their spouse, family and fellow friends. Not always marriage or family relationship ensures that, when the decisions they make or their actions are consistent with ones expectations of life and beliefs. There is a risk that the personal motives of these people closest to us will be more important than our wishes. Continuing the work started bachelors thesis research field, the author has chosen to devote the masters thesis to the advance protection forms of natural persons non-material interests, their comparison, the advantages and disadvantages. This thesis deals with the advance civil protection institutes – future protection mandate, health care proxy and advance medical directives - an order by which person can provide protection of non-material interests prior a situation when person is not able to make decisions themselves, but their capacity has not been limited according to law. Master thesis is to show that regulations of such institutes are currently insufficient, and persons have very limited options to protect their interests in advance, or if necessary protect the interests through a representative. Historical and comparative methods have been used in this thesis. Looking at the advance civil protection concept, the criteria for determining when a person is considered incapable and advance civil protection institutions, the author has used the laws, literature, periodicals, scientific research, as well as consultations with experts in the field of study and personal experience during the internship. Master's work within the proposed amendments to the Civil Law, Civil Procedure Law, Medical Law, Patients' Rights Law and Notarial Law.
Future Protection of Non-Material Interests of a Natural Person
Keywords: Juridiskā zinātne