Lignānu identificēšana un daudzuma izvērtējums linsēklās, izmantojot hromatogrāfiskās analīzes metodes - Osipova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā ir analizēts lignānu daudzums sešos dažādas izcelsmes linsēklu paraugos, pielietojot šķidruma hromatogrāfijas masspektrometrijas metodi. Pētījumā veikta linsēklu tēju un pašu linsēklu analīze, izmantojot ekstrakcijas metodi. Rezultātā paraugos identificēti astoņi lignāni, kuru vidējais kopējais daudzums linsēklu tējās sastādīja 39,59 mg/100 g, bet, pielietojot ekstrakcijas metodi, vidējā kopējo lignānu masas koncentrācija sastādīja 145,51 mg/100 g.

The quantity of lignans in six different origin flaxseed samples was analyzed using liquid chromatography masspectrometry method. Two experiments was carried out: analysis of tea and flaxseed analysis of the extraction method. As a result 8 types of lignans was identified, with average total amount of 39,59 mg/100 g in tea samples, while using the extraction method gave average total amount of 145,51 mg/100 g.
Identification and quantification of lignans in flaxseed by chromatography methods
Keywords: Farmācija; Linum usitatissimum; linsēklas; lignāni; HPLC/MS