ASV ārpolitikas nostādnes attiecībā pret Krieviju: Dž. Buša un B. Obamas politiku salīdzinājums - Neimane, Elīna (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēma ir „ASV ārpolitikas nostādnes attiecībā pret Krieviju: Dž. Buša un B. Obamas politiku salīdzinājums.” Bakalaura darba ietvaros tiek aplūkota ārpolitikas koncepta būtība, lielvalstu ārpolitika un teorētiķu spriedumi par ASV ārpolitiku un prezidenta nozīmi tajā. Darbā tiek analizēti Džordža Buša un Baraka Obamas prezidentūru pirmo divu gadu saistībā ar Krieviju sniegtie paziņojumi, nacionālās drošības stratēģijas, vizītes un tikšanās ar Krievijas līderiem, kā arī ASV sniegtā palīdzība Krievijai un valstu ekonomiskie sakari attiecīgo prezidentu laikā. Pētījums mērķis ir pārbaudīt, cik liela nozīme un ietekme ASV ārpolitikā ir prezidentam, un, vai mainoties prezidentam , var notikt izmaiņas valstu politikā attiecībā pret konkrētu valsti, šajā pētījumā – Krieviju. Līdz ar to pētījuma problēmjautājums ir saistīts ar to, vai B. Obamas nākšana pie varas ir izmainījusi ASV ārpolitikas nostādnes pret Krieviju? Pētījuma sākumā tiek izvirzīta hipotēze, ka ASV ārpolitikas nostādnes attiecībā pret Krieviju Dž. Buša un B. Obamas politikās nav mainījušās. Bakalaura darbā tiek izveidoti kritēriji, un tos pārbaudot ar dažādu rādītāju palīdzību, var noteikt, vai ir notikušas attiecīgās izmaiņas. Darbā tiek apskatīts, kāda ir bijusi Dž. Buša un B. Obamas nostāja pret Krieviju gan dažādos paziņojumos, drošības stratēģijās, gan to tikšanās reizēs un vizītēs, kādi ir bijuši galvenie mērķi un problēmjautājumi attiecībā pret Krieviju. Tāpat tika aplūkots, kāda ir bijusi ASV Starptautiskās attīstības aģentūras darbība pret Krieviju un kā abu prezidentu laikā ir mainījušies ekonomiskie sakari starp ASV un Krieviju. Pēc teorētiskā un empīriskā izpētes procesa veikšanas, darbā izvirzītā hipotēze tiek apstiprināta, proti, ASV ārpolitikas nostādnes attiecībā pret Krieviju Dž. Buša un B.Obamas politikās nav mainījušās. Turpmākie pētnieciskie virzieni varētu tikt saistīti ar ASV un Krievijas attiecību dinamikas aplūkošanu, jo, darbā tika atklāts, ka katrs jauns ASV prezidents nāk pie varas brīdī, kad attiecības ar Krieviju ir sliktas. Tad tiek strādāts pie šo attiecību uzlabošanas, kas arī noteiktā mērā izdodas, bet tām nav noturīguma, jo tās sabojājas vēl pirms nākamās ASV prezidentu nomaiņas.

The topic of this bachelor thesis is “US foreign policy towards Russia: comparison between George W. Bush’s and Barack Obama’s policy.” Within the framework of bachelor thesis author takes a look at nature of foreign policy concept, foreign policy of great powers and foreign policy theorist’s judgments about US foreign policy and the role of president. The paper analyzes first two years of the G.W. Bush’s and B. Obama’s presidency and statements, National security strategies regarding Russia, visits and meetings with Russian presidents, as well as US assistance to Russia and the economic relations of both countries. Aim of this bachelor thesis is to find out the role of a president in foreign policy of US and find out whether a change of presidents and to what extent influences a change in foreign policy towards particular country, in this case – Russia. Wherewith, the research question of this paper is: has B. Obama’s coming into office changed foreign policy of the US towards Russia? Which leads to the hypothesis of this bachelor thesis: the foreign policy of the US towards Russia has not changed under the presidencies of G.W. Bush and B. Obama. In the bachelor theses a couple of criteria are created, and they will be verified by various indicators to determine whether the changes took place. Bachelor thesis views G.W. Bush’s and B. Obama’s position towards Russia in the announcements, security strategies, and, viewing their visits and meetings with Russian presidents, author looks at main objectives and challenges with regard to Russia. This work also discusses United States Agency for International Development (USAID) work towards Russia and the economic relations between US and Russia during the two presidents. Theoretical and empirical examinations proved that hypothesis is confirmed, namely, the foreign policy of the US towards Russia has not changed under the presidencies of G.W. Bush and B. Obama. Further research directions could be related to examination of dynamics of US – Russia relations, because the work discovered that every new US president comes into office at time when relations with Russia are bad. Then he works to improve these relations and to some extent succeed, but there is no stability and the relations breaks down before the next US president come into power.
US foreign policy towards Russia comparison between G. Bush’s and B. Obama’s policy
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)