Seksuālo jautājumu izpratnes veidošana cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem - Karole, Iveta (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „Seksuālo jautājumu izpratnes veidošanās cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem” mērķis ir – izpētīt cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem zināšanas seksuālos jautājumos un veicināt seksuālo jautājumu izpratni. Autore darbu par šo tēmu izvēlējās rakstīt, jo aprūpes iestādē, kuras klienti ir cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem, tā ir aktuāla. Aprūpes centrā klienti pārsvarā dzīvo visu mūžu, viņi interesējas par seksuāliem jautājumiem un viņu zināšanu līmenis šajos jautājumos atšķiras. Autore savā darbā pētīja klientu izpratnes līmeni seksuālos jautājumos, lai veiktu izglītojošo darbu. Darbā, izmantojot un izanalizējot Latvijas un ārzemju autoru atziņas, raksturoti cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem, raksturots normalizācijas princips un dzīves kvalitātes aspekta nozīme, raksturotas seksualitātes izpratnes problēmas, izzināta cilvēktiesību ievērošana, raksturots komandas darbs un personāla nozīme un attieksme seksuālo jautājumu izskaidrošanā cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem. Darbā sniegts konkrētās pētījuma bāzes apraksts, izmantoto metožu apraksts, veicamie pasākumi un iegūto datu analīze. Atslēgas vārdi: aprūpes centrs, cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem, seksualitātes izpratne, seksuālās izpratnes veidošanās.

The objective of the bachelor’s work „Formation of the perception of sexual affairs for mentally handicapped people” is to investigate the knowledge about sexual affairs among mentally handicapped people and promote the understanding about sexual affairs. The author has chosen the theme because it is very topical in the care centre for mentally handicapped people. These people reside in the care centre mostly all their life, they are interested in sexual affairs and the level of their knowledge is very different. The author investigated the level of the clients about the sexual affairs in order to perform educational work. Using and analyzing the perceptions of Latvian and foreign authors, the given work characterizes the principle of normalization and the significance of the aspect of life quality as well as problems of the perception of understanding of sexuality, investigates the consideration of human rights, characterizes the team work and the importance and attitude of the staff in clarifying the sexual problems to the mentally handicapped people. The given work offers the description of the basis of the investigation, uses the description of the methods, lists the activities to be performed and presents the analysis of the datum. Key words: care centre, mentally handicapped people, perception of sexuality, formation of the perception of sexuality.
Developing the understanding of sexual issues to people with mental developmental disturbances
Keywords: Pedagoģija