Korelācijas starp radioloģiskām un histoloģiskām atradnēm plaušu veidojumos - Sretenska, Vladlena (Latvijas Universitāte, 2024)
Tika veikta retrospektīvā analīze Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā, Rīgā, Latvijā. No elektroniskās datu bāzes pētījumam tika atlasītas pacientu vēstures, kurām tika veikta plaušu datortomogrāfija un veidojuma biopsija USG vai DT kontrolē laika periodā no 2020. gada 01. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim. Pēc biopsijas rezultātiem plaušu veidojumi tika iedalīti 7 kategorijās: adenokarcinoma, plakānšūnu karcinoma, sīkšūnu karcinoma, metastāzes, sarkoma, hronisks iekaisums, nediferencējams veidojums. Tika analizēti šādi dati: dzimums, vecums, patohistoloģiskā izmeklējuma slēdziens, onkoloģija anamnēzē, veidojuma lokalizācija, izmērs, malas, blīvums, veidojuma iekšējas pazīmes (kalcināti, gaisa ieslēgumi, destrukcijas zona), saistība ar apkārtējām struktūrām (“halo” zona, pleiras retrakcijas simptoms, ieaugšana bronhā, kontakts ar krūškurvja sienu >3cm, lokāli pleiras sabiezējumi, saistība ar ribstarpu muskuļiem, ribu vai muskuļu destrukcija, saistība ar diafragmu), limfadenopātija, veidojuma kontrastvielas krāšanas spēja. Dati tika statistiski apstrādāti, izmantojot statistisko programmu SPSS.

A retrospective analysis was performed at the Pauls Stradins Clinical University Hospital, Riga, Latvia. From the electronic database, the histories of patients who underwent computed tomography of the lung and biopsy of the formation under USG or CT control during the period from January 01, 2020 to January 31, 2023 were selected for the study. Lung tumors were divided into 7 categories according to biopsy results: adenocarcinoma, squamous cell carcinoma, small cell carcinoma, metastases, sarcoma, chronic inflammation, undifferentiated tumor. The following data were analyzed: sex, age, biopsy results, previous oncology existence, localization of the formation, size, edges, density, internal features of the formation (calcifications, air inclusions, destruction zone), relationship with surrounding structures ("halo" zone, pleural retractions symptom, ingrowth into the bronchus, contact with the chest wall >3cm, local pleural thickening, connection with intercostal muscles, destruction of ribs or muscles, connection with the diaphragm), lymphadenopathy, ability to accumulate contrast material. The data were statistically processed using the statistical program SPSS.
Correlation between radiological and histopathological findings of pulmonary tumors
Keywords: Medicīna; Plaušu; Vēzis; Adenokarcinoma; Plakanšūnu; Radioloģija