Ilggadīgās izmaiņas vaboļu cenozēs un to indikatīvā nozīme Randu pļavās - Petrova, Karīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Randu pļavas vērtējamas gan kā Latvijas, gan Eiropas nozīmes aizsargājamā teritorija, jo šeit konstatēti vairāki Eiropas Savienības aizsargājamie biotopi un sugas. Maģistra darba mērķis ir analizētas izmaiņas Randu pļavu vaboļu cenozēs no 2000. - 2008. gadam. Darba mērķa sasniegšanai izvirzītie uzdevumi ir pētīt šo kukaiņu skaita, dominances un sugu bagātības struktūras izmaiņas dabisko, tai skaitā meteoroloģisko faktoru un ar biotopu apsaimniekošanu saistīto antropogēno faktoru ietekmē, ar nolūku izdalīt biotopu vides izmaiņu indikatorus. Darbā tika izmantots Latvijas Nacionālā ilgtermiņa ekoloģiskā tīkla pētījumu programmas ietvaros Randu pļavās ievāktais materiāls un LU Bioloģijas Institūta Bioindikācijas laboratorijas datu bāze par vaboļu sugu struktūru. Randu pļavu pastāvīgajos parauglaukumos pavisam konstatētas 246 vaboļu sugas no 32 dzimtām. Starp vaboļu skaitu un gada nokrišņu summu Randu pļavās pastāv negatīva korelācija. Atslēgas vārdi: Randu pļavas, piekrastes biotopi, vaboles, biotopu apsaimniekošana, ekosistēmu stāvokļa bioindikatori

Randu meadows are estimated as protected areas in Europe as well as in Latvia, because of the abundance of protected habitats and species with European Union importance. The aim of the master thesis is to analyze changes in beetle communities of the nature reserve Randu meadows in 2000 – 2008. This study provides information about abundance, numbers of species and dominance structure of beetle communities under the influence of natural factors such as vegetation structure and meteorological factors as well as different management practice of meadow biotopes. Possibilities of using beetles as indicators of environmental change are discussed. The study was performed in the institute of Biology of University of Latvia within the framework of the National Long Term Ecological Research. In total 228 species of beetles from 32 families were collected. There was a negative correlation between numbers of beetles and the annual rainfall amount in Randu meadows. Keywords: Randu meadows, costal biotops, beetles, management of biotops, indicators of ecosystem state
Long term changes in beatles (Coleoptera) communities and indicative value in costal meadovs „Randu pļavas”
Keywords: Vides zinātne