Komjaunatnes "nāves" diskurss perestroikas periodā: publicistikas analīze žurnālos "Avots" un "Rodņik" (1987. - 1989.) - Bikuļča, Elīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba „Komjaunatnes „nāves” diskurss perestroikas periodā: publicistikas analīze žurnālos „Avots” un „Родник” (1987-1989)” mērķis ir izpētīt šīs jauniešu organizācijas „nāves” diskursa attīstību un galvenās iezīmes, kā arī izskaidrot, kāpēc tā beidza pastāvēt Latvijā. Teorētiskajā daļā ir aprakstīts komjaunatnes jēdziens un organizācijas vēsture, kā arī ir izpētīts vēsturiskais konteksts, kurā notika komjaunatnes bojāeja - perestroikas laikmets. Lai izpētītu žurnālu publicistiku, veikta diskursa vēsturiskā analīze, ņemot vērā arī teksta lingvistiskās īpašības. Darba analītiskajā daļā ir žurnālu „Avots” un „Rodņik” publicistikas rakstu analīze un secinājumi no veiktā pētījuma. Nozīmīgākie no tiem ir komjaunatnes bojāejas neizbēgamība organizācijas restrukturizācijas plāna neesamības dēļ, kā arī tās pastāvēšanas neiespējamība PSRS sabrukuma dēļ. Atslēgvārdi: komjaunatne, perestroika, diskurss, diskursa vēsturiskā analīze, jaunatne, PSRS

The aim of the bachelor’s paper “The discourse of komsomol's "death" during the perestroika: the anaylsis of publicism in journals "Avots" and "Rodnik" (1987.-1989.)” is to analyze the development of the discourse on komsomol’s “death” and to explain, why this youth organization “died” in Latvia. The theoretical part of the paper consists of the description of komsomol and its history; furthermore there is an analysis of the historical context of perestroika. To conduct the research, the historical approach to critical discourse analysis is used. The linguistic features of the text are also taken into account. The analytical part of the paper consists of the analysis of journals „Avots” and „Родник” and the conclusions. Most important of them being the inevitability of komsomol’s collapse because of the absence of the organization’s restructuring plan and the impossibility of komsomol’s existence because of the collapse of the USSR. Keywords: komsomol, perestroika, discourse, discourse historical approach, youth, USSR
The discourse of komsomol's death during the perestroika: the analysis of publicism in journals "Avots" and "Rodnik" (1987 - 1989)
Keywords: Komunikācijas zinātne