Cilvēku ar redzes invaliditāti iekļaušanās darba tirgū - Draviņa, Gunita (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Cilvēku ar redzes invaliditāti iekļaušanās darba tirgū”. Pētījuma mērķis ir izpētīt kā sociālie darbinieki var veicināt cilvēku ar redzes invaliditāti iekļaušanos darba tirgū. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām- teorētiskās daļas un empīriskā pētījuma rezultāta analīzes. Teorētiskā daļa ietver trīs nodaļas. Pirmā nodaļa veltīta invaliditātes raksturojumam. Otrā nodaļa Sociālie pakalpojumi cilvēkiem ar redzes invaliditāti sociālo darbinieku redzes lokā, kas sastāv no trīs apakšnodaļām. Trešā nodaļa veltīta nodarbinātības iespējām cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Bakalaura darba teorētiskā pieejā tiek pielietota Ervinga Goffmaņa (Erving Goffman) stigmas teorija. Empīriskā pētījuma analīze sastāv no metodoloģijas, kurā tiek izmantotas kvalitatīvās pētniecības metode- daļēji strukturētas intervijas ar cilvēkiem ar redzes invaliditāti, sociālajiem darbiniekiem un citiem speciālistiem, kas strādā ar cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Pēc iegūtajiem datiem, pētījuma autore secina, ka cilvēki ar redzes invaliditāti tiek pakļauti stigmai un tās izpausmes veidiem, liedzot cilvēkam ar redzes invaliditāti veiksmīgi iekļauties darba tirgū. Atslēgvārdi-cilvēki ar redzes invaliditāti, nodarbinātība, sociālais darbs, stigma

The subject of this term paper is the “Inclusion of people with visually impaired in the labour market.” The aim of this work is to explore how social workers can contribute to the integration of people with visual impairment into the labour market. The Bachelor`s work consists of two chapters- theoretical part and anlysis of the results of the empirical research. The theoretical part includes three chapters. Chapter one explain with disability characterisation. Chapter two Social services for people with visual impairment in the fiel of vision of social workers consisting of three subdividion. Chapter tree explain employment oportunities for people with visual impairment. The theoretical approach to Bachelor`s work uses Erving Gofman stigma theory. The analysis of the empirical study consists of a methodology that uses the qualitative research metod- semi-structured inteviews with people with visual impairment, social workers and other specialists working with people with visual impairment. According tothe findings, the study author concludes that people with visual impairment are subjected to stigma and forms of expression, preventing someone with visual impairment from successfully entering the labour market. Keywords- people with visual impairment, employment, social work, stigma
Inclusion of people with visually impaired in the labour market
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; cilvēki ar redzes invaliditāti; nodarbinātība; sociālais darbs; stigma