Kultūridentitāšu aspekti Laimas Kotas prozā - Tilta, Violeta (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir “Kultūridentitāšu aspekti Laimas Kotas prozā”. Darba mērķis ir apzināt un analizēt L. Kotas prozu, atklājot kultūridentitāšu izpausmes, to izveidi ietekmējošos faktorus autores prozā. Tēma ir aktuāla mūsdienu skatījumā, jo līdz šim nav pētīti autores konkrētie darb, proti, stāstu krājums “Mana turku kafija”, romāni “Mierielas vilkme” un “Istaba”, kas tapuši, autorei integrējoties citā kultūrtelpā. Autores skatījums uz Rietumu – Austrumu un nacionālajām īpatnībām, īpaši autores darbos, par kuriem pētījumi ir salīdzinoši maz. Tāpat femīnās un maskulīnās, kā arī pašidentifikācijas iezīmes ir aktuālas, uzdodot jautājumu – kāpēc šis jautājums ir vai nav attiecināms uz L. Kotas prozu? Darbs ir strukturēts četrās daļās, kurā tiek aplūkoti kultūridentitāšu aspekti un faktori, kas tos ietekmē. Lai spētu apzināt autores vēstījumu tekstos, kā metodoloģisko bāzi veido hermeneitikas metode, kā arī feminisma teorētiski metodoloģiskā pieeja. Atslēgas vārdi: tēls, raksturs, sociālā identitāte, nacionālā identitāte, dzimumidentitāte, feminitāte, maskulinitāte.

The theme of the master's thesis is “Aspects of Cultural Identities in Laima Kota's Prose”. The aim of the work is to identify and analyze L. Kota's prose, revealing the manifestations of cultural identities, the factors influencing their creation in the author's prose. The topic is relevant from a modern point of view, because the author's specific works have not been studied so far, namely, the collection of stories “Mana turku kafija”, novels “Mierielas vilkme” and “Istaba”, which were created when the author integrated into another cultural space. The author's view of the West-East national peculiarities, especially in the author's works, about which there is relatively little research. The features of feminine and masculine as well as self-identification are also relevant, asking the question - why is this question applicable to L. Kota's prose or not? The work is structured in four parts, which deals with aspects of cultural identities and the factors that affect them. In order to be able to identify the author's message in the texts, the methodological basis is the method of hermeneutics, as well as the theoretical-methodological approach of feminism. Keywords: image, character, social identity, national identity, gender identity, femininity, masculinity.
Aspects of Cultural Identity in Laima Kota's Prose
Keywords: Filoloģija; tēls, raksturs; sociālā identitāte; nacionālā identitāte; dzimumidentitāte; feminitāte