Metodoloģija mantiskas kompensācijas apmēra noteikšanai par nemantisku kaitējumu - Bērziņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2013)
Doktrīnā un Latvijas tiesu praksē nepastāv vienota izpratne par nemantiskā kaitējuma kā veselības kaitējuma seku kompensācijas apmēra noteikšanu. Pētījuma mērķis ir izstrādāt praksē piemērojamu metodoloģiju šāda nemantiskā kaitējuma kompensācijas apmēra noteikšanai.Uzdevumi izvirzītā mērķa sasniegšanai:1)Latvijas tiesu prakses apkopošana un analīze, pētot piedzīto nemantiskā kaitējuma kompensāciju apmēru un to noteikšanas juridisko pamatojumu. Apkopoti un analizēti četrdesmit Latvijas Republikas Augstākās tiesas nolēmumi, veidojot tiesu prakses apkopojumu – informatīvu tabulu 2)Eiropas un Latvijas tiesu praksē un doktrīnā pausto nemantiskā kaitējuma vērtēšanas kritēriju apkopošana un kritiska analīze. Pētījuma rezultātā izstrādāta praksē piemērojama metodoloģija mantiskas kompensācijas apmēra noteikšanai par nemantisku kaitējumu miesas bojājumu un personas nāves gadījumos. Atslēgvārdi: veselības kaitējums, nemantisks kaitējums, kompensācija, miesas bojājumi, nāve, tiesu prakse

There is no unified understanding on the determination of the amount of a non pecuniary loss as a compensation for the consequences resulted from a physical injury in the doctrine and the case law of Latvia.The objective of the research is to develop an applicable methodology for the calculation of an amount of a compensation of such non pecuniary loss. Work assignments for the attainment of the advanced objective: 1) aggregation and analysis of the case law of Latvia, exploring the collected amount of compensation of non pecuniary loss and the legal justification of its determination; 2) aggregation and critical analysis of the evaluation criteria of non pecuniary loss stated in the doctrine and case law of Europe and Latvia. The methodology for the determination of an amount for non pecuniary loss in the occurrences of bodily harm and person’s death has been developed as a result of the research. Keywords: health damage, non pecuniary loss, compensation, bodily harm, case law
Methodology for determining the amount of compensation for non-pecuniary loss
Keywords: Juridiskā zinātne