Saistītā ūdeņraža daudzuma noteikšana AB5 tipa kompozītmateriālos - Rancāns, Edgars (Latvijas Universitāte, 2008)
Strauji ir augusi interese par metālu hidrīdu kā negatīvo elektrodu materiāliem, kurus var izmantot elektrisko automobiļu akumulatoros. Galvenais šo materiālu trūkums ir nepietiekamā izlādes kapacitāte, augstā cena un elektroda sagatavošanai nepieciešamās saistvielas un piemaisījumi. Bakalaura darbs ir veltīts jaunu kompozītmateriālu izveidošanai, kas atbilstu negatīvo elektrodu pielietojumam, un to fizikālķīmisko īpašību raksturošanai. Kompozītmateriāls tika izveidots apvienojot lantāna niķeļa sakausējumu ar saistvielām (stikls, ogle, PVA, ceolīts) un strāvas kolektora Cu daļiņām. Tilpuma un elektroķīmiskie eksperimenti apliecināja, ka izvēlētais sakausējums ir derīgs katoda izveidošanai. Darba izstrādes laikā ir sagatavotas vienas tēzes, viens stenda un viena mutiskā prezentācija 3 dažādām starptautiskajām konferencēm. Atslēgvārdi: metālhidrīdu elektrodi, ūdeņraža sorbcija, potenciometrija, voltamperometrija

The interest in metal hydrides as a new negative electrode material has been growing since it can be effectively used in electric car applications. The major disadvantage is not sufficient discharge capacity due to binders and conductive particles and price. This work is devoted to the development of new composite materials for usage as an electrode for secondary batteries and for investigations of physical and chemical characteristics. Composite materials are formed by combining an AB5 type lanthanum nickel mischmetal alloy with a silicon glass, carbon, PVA and zeolite as binder materials and Cu as current collector. Volumetric and electrochemical experiments proved that selected alloy is suitable as cathode material. There are prepared 1 conference abstract, 1 report and 1 poster presentation for 3 international conferences. Keywords: metalhydride electrodes, hydrogen sorption, potentiometry, voltammetry
Determination of bonded hydrogen amount in the AB5 type composite materials
Keywords: Fizika