Romas impērijas politisko ideālu atspoguļojums Romas pilsētas arhitektūrā no 31.g.p.m.ē. līdz 14.g. - Pravorne, Daina (Latvijas Universitāte, 2014)
Beidzoties pilsoņu kariem Romā, savas beigas piedzīvo arī Romas republikas laiks. Laika periodā no 31.g.p.m.ē. līdz 14.g Roma piedzīvo ievērojamas politiskas un ideoloģiskas pārmaiņas - tā kļūst par impēriju. Par pētījuma mērķi izvirzīts noskaidrot, kā un kādi Augusta laika Romas impērijas politiskie ideāli atspoguļojas Romas pilsētas arhitektūrā. Darbā piecās nodaļās analizēta Romas pilsētas apbūves politika Augusta laika Romā, kā rezultātā noskaidrots, ka Romas pilsētas arhitektūra spēlēja nozīmīgu lomu šajā laika periodā kā ievērojams impērijas ideoloģijas nesējs, dažādos līmeņos uzrunājot dažādas auditorijas, atspoguļojot jaunās iekārtas politiskos ideālus un stiprinot imperatora varu un autoritāti.

Together with Civil wars also Republican times in Roman history are experiencing its end. During the period from 43BC to 14AC Rome lives through remarkable politycal and ideological transformation – it becomes an Empire. Main purpose of this research is to determine which political ideals are reflecting in architecture of the city of Rome during Agustian Roman Empire and how. Analyzing building policy of the city of Rome in five chapters of this reasherch it has been proved that architecture of the city of Rome played important role as a bearer of political ideology. Speaking in different levels to different auditories it reflects political ideals of newborn Empire and strengthens power and authority of Emperor.
Reflection of Roman Empire political ideals in architecture of city of Rome from 31BC to 145AC
Keywords: Vēsture