Dažādu paaudžu informācijas meklētāji internetā un to izmantošana - Stankeviča, Evita (Latvijas Universitāte, 2009)
Informācijas meklētāji attīstās ļoti strauji. Šobrīd internetā jau ir trīs informācijas meklētāju paaudzes. Bakalura darba mērķi bija noskaidrot ar ko atšķiras dažādas interneta meklētāju paaudzes, izpētīt, cik zinoši ir informācijas lietotāji par meklētāju paaudzēm, noskaidrot, pēc kādiem kritērijiem lietotāji izvēlas interneta meklētājus. Meklētāji tika atlasīti, balstoties uz rakstiem un pētījumiem par interneta meklētāju paaudzēm. Tika veikta anketēšana Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studentu vidū. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka izvēlētais meklēšanas paņēmiens ietekmē meklēšanas rezultātu skaitu, kvalitāti un meklēšanas laiku. Uz šo brīdi vislabākos rezultātus uzrāda interneta meklētāji, kuri ir vai nu pietuvināti otrās paaudzes meklētājiem vai pieder pie otrās paaudzes informācijas meklētājiem internetā.

At present there are three generations of information search engines in the internet.The aim of the paper was to find out the distinctions between different information search engines,to examine the level of knowledge of information users about generations of information search engines and criteria of information users for choosing information search engines.Search engines were selected based on research about internet engines generations. The survey of students in the University of Latvia was conducted.As a result of research it was brought to light that the chosen method of searching influences the amount of searching results.At the moment the best results are presented by the internet search engines, which are approximated to the second generation of search engines or belong to the second generation of search engines in the internet.
Different generation search engine and their use
Keywords: Komunikācijas zinātne