Humusvielu biostimulējošās aktivitātes novērtējums, izmantojot dīgšanas testus - Grandovska, Santa (Latvijas Universitāte, 2020)
Humusvielas ir dabā visplašāk izplatītie organiskie savienojumi, sastopami gan ūdens, gan sauszemes ekosistēmās, veidojot būtisku daļu no oglekļa bioģeoķīmiskā aprites cikla. Tām novērota labvēlīga ietekme uz augsnes īpašību uzlabošanu, augu augšanas un barības vielu uzņemšanas veicināšanu un piesārņojošo vielu neitralizēšanu. Maģistra darba mērķis ir salīdzināt dažādas izcelsmes (rūpnieciski ražotās, augstā un zemā purva kūdras, biohumusa un komposta) humusvielu ietekmes uz augu augšanu, veicot dīgšanas un augšanas testus atšķirīgās koncentrācijās. Iegūtos rezultātus paredzēts salīdzināt un izmantot dažādas izcelsmes humusvielu fizikāli ķīmisko īpašību un stimulējošās aktivitātes saistību analīzei.

Humic substances are the most widely spread organic substances on Earth, they are found in water and terrestrial ecosystems and play a vital role in the biogeochemical turnover of carbon. They have shown a positive effect on improvement of soil properties, plant growth and nutrient uptake, and neutralisation of pollutants. The goal of the master’s thesis is to compare the effects of humic substances of various origins (industrially obtained, grass and moss peat, biohumuss, compost) on plant growth, by performing germination and growth tests in various concentrations. The results obtained will be compared and the relationship between physico-chemical properties and growth stimulating activity will be examined.
Germination tests for assessment of biostimulating activity of humic substances
Keywords: Vides zinātne; humusvielas; biostimulanti; dīgšanas testi; humāti; lauksaimniecība