Sieviešu tēli Džeimsa Džoisa stāstu krājumā „Dublinieši” - Krupenkina, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2013)
Džeims Džoiss tiek uzskatīts par vienu no populārākajiem un ietekmīgākajiem īru rakstniekiem. Plašākai sabiedrībai Džoiss ir pazīstams pateicoties saviem darbiem Uliss un Finegana Vāķis. Tomēr Džoisa literārās darbības sākumi nebūt nevar tikt raksturoti kā veiksmīgi. Džoisam vairākkārt nācies saskarties ar grūtībām mēģinot publicēt savus pirmos darbus, piemēram, lai gan īso stāstu krājums Dublinieši tikai pabeigts jau 1904. gadā publicēts tas tika tikai pēc vēl vienas gadu dekādes. Līdzās vīriešu tēliem Džoiss atklāj arī patiesību par grūtībām, ar kādām nācās saskarties sievietei 20. gadsimta Dublinā. Šis darbs analizē sieviešu tēlus stāstu krājumā Dublinieši, parādot dažādiem sociālajiem slāņiem piederošas sievietes atšķirīgās dzīves situācijās. Darbs sniedz ieskatu vēsturē, kas saistīta ar sieviešu tiesībām Īrijā un izvirza mērķi pierādīt, ka sievietes stāstu krājumā Dublinieši atveidotas atbilstoši savam sociālajam stāvoklim.

James Joyce has been and is recognized as one of the most important and influential Irish writers. However the beginning of Joyce’s career as a writer has been rather difficult and complicated. Starting with his early works Joyce faced difficulties with publishing his works and making them available for the public. Although one of his first works, the short story collection Dubliners, was written already in 1904 it succeeded to be published only a decade later. Alongside with male characters Joyce also emphasizes the harsh reality that women were forced to face at the time. This paper exhausts the women characters in Dubliners and analyses them from different aspects – social class, family, relationship and others. The paper analyses the character of a woman on the historical background of Ireland. The aim of the paper is to emphasize that all the aspects that women are portrayed from in Dubliners are dependent on the section of society the woman belongs to.
Women Characters in James Joyce`s Short Story Collection “Dubliners”
Keywords: Valodniecība