Preču patērēšana kredītā kā paškontroles problēma - Babina, Anna (Latvijas Universitāte, 2010)
Mūsdienās izsniegto patēriņu kredītu apjoms Pasaulē ir milzīgs. Latvijā patēriņa kredīts ir pieprasītākais kredītu veids, tas dod cilvēkam iespēju saņemt preci tagad un samaksāt par to vēlāk. Kādi varētu būt iemesli tam, ka cilvēki nekrāj naudu, bet iegādājas preces kredīta? Atbilde uz šo jautājumu ir paškontroles trūkums. Lai noskaidrotu vai šis atbildes variants ir pamatots bija paveikts pētījums ar nosaukumu „Preču patērēšana kredītā kā paškontroles problēma”. Pētījuma rezultāti liecina, ka cilvēki uzņemas patēriņa kredītu saistības, jo nevar kontrolēt savu patēriņu – viņi tērē vairāk nekā var nopelnīt, veic neapdomātus pirkumus un kredītā iegādātas preces viņiem nav nepieciešamas, un jo jaunāks ir cilvēks, jo pozitīvākā ir viņa attieksme pret patēriņa kredītiem.

Nowadays the enourmos amount of consumer credits were given out all around the World. The consumer credit is the most claimed type of credit in Latvia, which gives possibility to get commodity today and pay for it later. What is a reason why people do not accumulate money, but prefer consumer credits? An answer of this question is a lack of self-control. To find out is this statement reasonable or not, an author has done a research „Buying goods on credit as problem of self-control”. Research results specify, that people usually use consumer credits because they cannot control their consumption – spend more than earn, do spontaneous purchases and commodities that was taken in a credit are not needed. Also in this work was noticed, that younger man are more positively is their attitude towards consumer credit.
Buying goods on credit as problem of self-control
Keywords: Socioloģija