Kristīgās sabiedrības veidošana Latvijas teritorijā no 13. līdz 16. gadsimtam - Gailīte, Inga (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā apskatītas tās laicīgās un garīgās vērtības, kas tika ieviestas Latvijas teritorijā katoļu laikos, un norādīta to nozīme Senlatvijas tautu apvienošanā, Baznīcas valsts veidošanā. Darba mērķis – parādīt Romas katoļu baznīcas devumu sabiedrībai, nosakot kristīgas sabiedrības veidošanas problēmas, kuras saistītas ar mazpētīto mūku institūciju darbību. Darbā pētītas mūku ordeņu institūciju dažādās regulas un to piemērošanas nosacījumi klosteru darbībai, apskatot to veidus, kas pakļauti katoļu Baznīcas valsts politikai un tās mērķiem. Tiek analizētas sv. Marijas Magdalēnas klostera funkcijas un izpausmes. Dižciltīgās jaunavas tajā ieguva ne tikai garīgo izglītību, bet arī saimnieciskās prasmes, un, uzsākot laulību, bija vienīgais paraugs kristīgo vērtību izkopšanā un latviešu tautas kultūras veidošanā. Var secināt, ka katoļu Baznīca un klostera darbība atstāja dziļākas pēdas latviešu sabiedrībā un kultūrā, par ko liecina dainas un sadzīves tradīcijas.

Timeless and spiritual values that were introduced in the territory of Latvia during the Catholic times are studied in the bachelor thesis, as well pointed out its role in the union of Ancient Latvia’s nations and in the establishment of Church government. The aim of the paper is to show the contribution of the Roman Catholic Church to the society, specifying the Christian society’s development problems, which are related to the poorly studied activities of the monk institutions. Various regulations of the monk order and conditions of its application to the abbey activities are examined in the paper, surveying different types of regulations subjected to the Church government politics and aims. The functions of St. Mary Magdalene abbey are analyzed in the paper. Noble ladies gained there not only spiritual education but also attained household skills, entering the marriage it was the only pattern for the development of Christian values and formation of Latvian nation’s culture. The following conclusion is drawn - the activity of the Catholic Church and abbey marked an imprint on Latvian society and culture, this is evidenced by dainas (Latvian folksongs) and traditions.
Formation of Christian Society in the Territory of Latvia from 13th to 16th Century
Keywords: Vēsture