Olnīcu vēža simptomu indekss, ar olnīcu vēzi asociētais antigēns CA125 un ultrasonogrāfiskā izmeklēšana olnīcu audzēju diferenciāldiagnostikā - Mačuks, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvijā saslimstības struktūrā ar ļaundabīgajiem ginekoloģiskajiem audzējiem saslimstība ar olnīcu vēzi ieņem otro vietu. Laikā no 2003. līdz 2009.gadam Latvijā katru gadu diagnosticēti 283 līdz 340 saslimšanas gadījumi ar olnīcu vēzi, savukārt mirstība bija 58,6-70,7% no katrā attiecīgajā gadā reģistrēto gadījumu skaita. Diagnosticējot olnīcu vēzi slimības agrīnajās stadijās, piecu gadu dzīvildze ir 80%, bet atklājot saslimšanu vēlīnās stadijās, piecu gadu dzīvildze ir sagaidāma tikai 30% gadījumu. Ir pierādīts, ka labāki olnīcu vēža ārstēšanas rezultāti sasniedzami, ja pacientes ārstē onkoloģijas ginekologi, tāpēc svarīgi ir izstrādāt ģimenes ārstiem un ginekologiem paredzētas rekomendācijas olnīcu audzēju diferenciāldiagnostikā. Pētījuma mērķis ir izveidot olnīcu vēža diagnostikas algoritmu, izmantojot olnīcu vēža simptomu indeksu kombinācijā ar CA125 koncentrācijas noteikšanu serumā un malignitātes riska indeksu. Pētījumā tika iekļautas 83 pacientes ar ļaundabīgiem un 77 pacientes ar labdabīgiem olnīcu audzējiem, kā arī 82 veselas atbilstoša vecuma sievietes kontroles grupā. Pētījumā tika analizēta olnīcu vēža simptomu indeksa jutība un specifiskums atsevišķi un saistībā ar olnīcu vēža asociēto antigēnu CA125 un dažādu malignitātes riska indeksu diagnostiskā precizitāte olnīcu audzēju diferenciāldiagnostikā. Tika izstrādātas rekomendācijas olnīcu vēža simptomu indeksa un malignitātes riska indeksa izmantošanai klīniskajā praksē. Atslēgasvārdi: olnīcu vēzis, simptomi, CA125, malignitātes riska indekss

Ovarian cancer is the second most common morbidity among gynecological cancers. In the period from 2003 to 2009 in Latvia there were 283-340 ovarian cancer patients diagnosed each year with mortality rates of 58,6-70,7%. Five year survival rate reaches 80% when disease is diagnosed in the early stages, but only 30%, when detected in the late stages. It has been proven that better treatment results can be achieved when ovarian cancer patients are centralised and treated by gynecological oncologists, therefore it is important to establish recommendations for gynecologists and physicians in ovarian tumor differentialdiagnosis. Aim of the study is to develop ovarian cancer detection algorithm using ovarian cancer symptom index with a serum concentration of CA125 and malignancy risk index. In the prospective case-control study 83 patients with ovarian cancer, 77 patients with benigh ovarian tumors and 82 healthy, age-matched women in the control group were involved. Sensitivity and specificity of ovarian cancer symptom index were analyzed separately and in the conjuction with ovarian cancer associated antigen CA125. Diagnostic acccuracy of different methodologies for malignancy risk index calculations were analyzed. Recommendations on ovarian cancer symptom index and malignancy risk index in clinical practice were developed. Keywords: ovarian cancer, symptoms, CA125, risk of malignancy index
Ovarian cancer symtom index, ovarian cancer associated antigen CA125 and ultrasonographic examination in ovarian tumor differentiation
Keywords: Farmācija