Tuvuma slodzes ietekme uz verģences atbildes parametriem - Korotkova, Inese (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 38 lapaspusēm. Tas satur 27 attēlus, 6 tabulas un 28 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: Izvērtēt tuvuma uzdevumu, kas satur sakādiskas acu kustības, ietekmi uz verģences atbildes parametriem. Metode: Sešiem pētījuma dalībniekiem tika analizēts maksimālais verģences ātrums, verģences maksimalā ātruma sasniegšanas laiks, verģences amplitūda pirms un pēc nogurdināšanas. Rezultāti un secinājumi: Verģences atbildes parametru izmaiņas noguruma ietekmē katram dalībniekam izpaužas individuāli. Izteiktākas izmaiņas novērotas konverģences atbildē. Nozīmīga atšķirība starp tuvuma uzdevumu veidu ietekmi uz verģences atbildi netika konstatēta. Atslēgas vārdi: verģences nogurums, sakādiskas acu kustības, maksimālais verģences ātrums, tuvuma slodze

The master thesis are written in Latvian on 38 pages. It contains 27 figures, 6 tables, and 28 references. Purpose: To assess the influence of near task, containing saccadic eye movements, on vergence response parameters. Methods: Vergence peak velocity, its registration time, vergence amplitude before and after the near task were analysed in 6 participants. Results and conclusions: Changes in vergence response parameters are individual in each participant. More pronounced changes were observed for convergence movement. There were not signifficant difference in vergence response parameters using two different near tasks. Key words: vergence fatigue, saccadic eye movements, vergence peak velocity, near load
The influence of near load on vergence response parameters
Keywords: Fizika; verģences nogurums; sakādiskas acu kustības; maksimālais verģences ātrums; tuvuma slodze