Antihipertensīvo līdzekļu aprite pilsētas un lauku aptiekā - Plūksna, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2015)
Hipertensija ir viena no izplatītākajām slimībām pasaulē, izraisot insultu, infarktu un nieru slimības. Ar to slimo gan sievietes, gan vīrieši vecumā no 45 gadiem un tā ir jāārstē visu mūžu. Katru gadu hipertensijas pacientu skaits pieaug. Hipertensijas ārstēšanai nozīmē vairākas medikamentu grupas, gan monoterapijā, gan medikamentu grupas kombinācijās. Visbiežāk lietotās grupas ir angiotensīna konvertējošā enzīma inhibitori, angiotensīna II receptora blokatori, kalcija kanāla blokatori, β-blokatori un diurētiskie līdzekļi. Maģistra darba mērķis – izpētīt valsts kompensējamo antihipertensīvo medikamentu apgrozījumu SIA „Valdas aptiekā”, kura atrodas laukos, un SIA „Mazā aptiekā”, kura atrodas pilsētā, no 2014. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 31. decembrim, lai novērotu tendences medikamentu iegādē. Iegūtie dati liecina, ka pēc medikamentu grupas visvairāk gan pilsētas, gan lauku aptiekā tiek izrakstīti β-blokatori, angiotensīna konvertējošā enzīma inhibitori un kalcija kanālu blokatori. Visbiežākie medikamenti Concor (Bisoprololum) 5mg N30, Prestarium 5 mg (Perindoprilum) N30 un N90.Visbiežāk pārdotie vienas tabletes kombinētā medikamentu grupas ir angiotensīna konvertējošā enzīma inhibitora kombinācijas ar diurētiskajiem līdzekļiem un kalcija kanāla blokatoriem. Enap-HL (Enalaprilum / Hydrochlorothiazidum)10 mg / 12,5 mg N60, Amlessa (Perindoprilum / Amlodipinum) 4 mg/5 mg N30, MicardisPlus (Telmisartanum / Hydrochlorothiazidum) 80 mg / 12,5 mg N28 un Presteram (Perindoprilum / Amlodipinu) 5 mg / 5 mg N30. Visvairāk ar hipertensiju slimojošie pacienti ir vecuma grupā no 55 līdz 84 gadiem. Vairāk slimo sievietes. Visbiežāk uzstādītā diagnoze ir I10 – esenciālā (primārā) hipertensija. Pētījums izstrādāts Latvijas Universitātē Medicīnas fakultātes Farmācijas maģistra studiju programmā.

Hypertension is one of the most common diseases in the world, leading to strokes, heart attacks and kidney disease. It affected both women and men aged 45 years. Every year the number of patients with hypertension is growing. Currently more antihypertension drug groups for hypertension treatment are assigned. The most commonly used groups are angiotensin converting enzyme inhibitors, angiotensin II receptor blockers, calcium channel blockers, β-blockers and diuretics. The objective of Mater’s Thesis is to study disensing of the antihypertensionic drugs in pharmacy of SIA "Valdas aptieka", which is located in the countryside, and SIA "Mazā aptieka", which is located in the city, from 1 January 2014 to 31 December 2014 in order to monitor trends in medication purchase. The obtained data show that, after a group of medicines both pharmacies sold β-blockers, angiotensin converting enzyme inhibitors and calcium channel blockers. The most common medications Concor (Bisoprolol) 5 mg N30, Prestarium (Perindopril) 5 mg N30 and N90. Best-selling a single tablet combination drug groups is an angiotensin converting enzyme inhibitor in combination with diuretics and calcium channel blockers. ENAP-HL (Enalapril / Hydrochlorothiazide) 10 mg / 12,5 mg N60, Amlessa (Perindopril / Amlodipine) 4 mg / 5 mg N30, MicardisPlus (Telmisartanum / Hydrochlorothiazide) 80 mg / 12,5 mg N28 and Presteram (Perindopril / Amlodipine) 5 mg / 5 mg N30. The majority of patients suffering of hypertension are at the age group from 55 to 84 years. Most patients are women. The most common diagnosis is I10 - Essential (primary) hypertension. The study was carried out at Faculty of Medicine of University of Latvia in framework of Pharmacy master’s program.
Antihypertensive medication movement of urban and rural pharmacies
Keywords: Farmācija; hipertensija; aprite aptiekās; kompensējamie medikamenti