Psihosociālie un ergonomiskie riski skursteņslaucītāju darbā, to samazināšanas iespējas - Beļakova, Iveta (Latvijas Universitāte, 2014)
Psihosociālie un ergonomiskie riski skursteņslaucītāju darbā, to samazināšanas iespējas, Beļakova I., zinātniskais vadītājs Dr.habil.chem.,prof. Kaļķis V. Maģistra darbs, 76 lappuses, 34 attēli, 27 tabulas, 35 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbā veikta padziļināta psihoemocionālo darba vides risku analīze skursteņslauķu darbā izmantojot datorprogrammas „Work Positive” latviskoto versiju, kā arī izmantota psiholoģiskā klimata darba vidē novērtēšanas metode un darbspēju indeksa noteikšanas metode. Ergonomiskie riska faktori novērtēti izmantojot „Slodzes galveno rādītāju” – SGR-A metodi un SRG-C metodi, „Ergonomisko risku ātrās ekspozīcijas kontroles” jeb ĀEK (QEC) metodi, „Darba pozu analīzes metodi”- OWAS metodi, „Rekomendējamo smaguma celšanas limitu” – NIOSH vienādojumu, kā arī veikta „Putekļu gravimetriska noteikšana darba vides gaisā” un izmantota Latvijas metode ķīmisko risku novērtēšanā.

Psychosocial and ergonomic risks at chimney sweeps' work, options for its reduction, Beļakova I., supervisor Dr.habil.chem.,prof. Kaļķis V. Master`s thesis, 76 pages, 34 figures, 27 tables, 35 literature references, 2 appendicies. In Latvian. The Master work describes in-depth analysis of psychoemotional work environment risk factors affecting chimney sweeps workers. For the research the software “Work Positive” – the work stress indicator, Assesment of psychological climate and Working capacity index was used. Ergonomic risk factors were assessed using the „Key indicator method” – SGR-A and SGR-C, „Quick Exposure Check” or QEC method, “Ovako Working posture Assessment System” or OWAS method, „Revised NIOSH Lifting Equation” and the chemical risk factors were assessed using “gravimetric determination of dust in the workplace air” and used “the Latvian chemical risk assessment method”. At the ending is given practical recommendations and preventive measures.
Psychosocial and ergonomic risks at chimney sweeps' work, options for its reduction
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze