Maņu pieredze mūzikas instrumenta apguvē - Lāce, Laura Kristīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Šai pētījumā tiek apskatīts, kādu nozīmi cilvēki ģitārspēles procesā piešķir maņām, kā tās veido viņu pieredzi procesa laikā. Ģitārspēles procesā izmantotās maņas un pētījuma dalībnieku pieredze tiek pētītas, izmantojot fenomenoloģijas pieeju, pētījuma dalībniekiem aprakstot savu pieredzi dažādās situācijās. Tiek pētīts arī, kā maņu izmantošanu un pieredzi ietekmē konkrētās vietas apstākļi, piemēram, skaņas kvalitāte vai telpas temperatūra. Tika noskaidrots, ka pieredzes veidošanā, ģitārspēles procesā vairāk izmantotājās maņās un uztverē var būt novērojamas atšķirības atkarībā no uzstāšanās nozīmīguma, vietas apstākļiem, kā arī no izpildāmā skaņdarba.

In this paper I address what importance people give their senses in the process of playing guitar and how these senses create their experience while playing. Senses that are used in the process of guitar playing and the experience of research participants are explored with the help of phenomenology with participants describing their experience in various situations. I also address how conditions of the place, for example, quality of the sound or temperature of the venue impacts the use of senses and experience. It was concluded that there can be differences regarding the senses that create the experience and are used in the guitar playing that are influenced by the importance of the performance, the conditions of the venue and the played piece itself.
Sensory experience when learning a musical instrument
Keywords: Antropoloģija; Fenomenoloģija; Pieredze; Maņu pieredze; Intersubjektivitāte