Darba vides stresori un to vadīšanas iespējas psihiatrijā strādājošām māsām - Rusakova-Ignatenko, Agnese (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma -,, Darba vides stresori un to vadīšanas iespējas psihiatrijā strādājošām māsām.’’ Tēmas aktualitāte- Psihiatrijā strādājošām māsām ar darbu saistītais stress ir augstā līmenī. Maldīgs ir pieņēmums, ka stress ir tikai personiska, nevis ar darbu saistīta problēma. Tā vietā, lai mazinātu stresorus organizācijā, cilvēkiem tiek mācīts, kā tikt galā ar stresu. Darba vides stresorus jeb riska faktorus nekad nebūs iespējams novērst pilnībā, tomēr tos savlaicīgi identificējot, kā arī plānojot pārdomātus un atbilstošus preventīvus pasākumus, riska faktoru līmeni var samazināt līdz minimumam. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot darba vides stresorus un to vadīšanas iespējas psihiatrijā strādājošām māsām. Saskaņā ar darba mērķi tika izvirzīti pētījuma uzdevumi: 1. Analizēt literatūru par stresu, darba vides stresoriem un to vadīšanas iespējām psihiatrijā strādājošām māsām, 2. Veikt Betijas Nūmanes sistēmas modeļa analīzi saistībā ar darba vides stresoriem un to vadīšanas iespējām psihiatrijā strādājošām māsām, 3. Izstrādāt pētniecības instrumentu – anketu, 4.Veikt anketēšanu, 5.Apkopot un analizēt iegūtos rezultātus, 6.Izdarīt secinājumus. Tika izvirzīta hipotēze: darba vides stresori psihiatrijā strādājošām. māsām vairāk atbilst darba satura un darba apstākļu kategorijai, mazāk nodarbināšanas apstākļu un sociālo attiecību kategorijai un to vadīšanas iespējas ir saistītas ar darba ergonomikas un darba plānošanas sakārtošanu. Pētniecības darbā tika izmantots neeksperimentāls kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums, kas izpildīts ar aptaujas anketas palīdzību. Anketa tika izstrādāta balstoties uz bakalaura tēmu. Analizējot iegūtos rezultātus tika secināts, ka darba vides stresori psihiatrijā strādājošām māsām vairāk atbilst darba satura un darba apstākļu kategorijai, mazāk nodarbināšanas apstākļu un sociālo attiecību kategorijai un to vadīšanas iespējas ir saistītas ar darba ergonomikas un darba plānošanas sakārtošanu, kas apstiprina hipotēzi. Atslēgas vārdi: stress, darba vides stresori, vadīšanas iespējas, psihiatrijas māsas, B Ņūmena.

The topic of the bachelor's thesis is "Work environment stressors and their management opportunities for nurses working in psychiatry." Topicality of the topic - Work-related nurses have a high level of work-related stress. It is a misconception that stress is only a personal problem and not a work-related problem. Instead of reducing stressors in the organization, people are taught how to deal with stress. It will never be possible to completely eliminate stressors or risk factors in the work environment, however, by identifying them in a timely manner, as well as planning well-thought-out and appropriate preventive measures, the level of risk factors can be reduced to a minimum. The aim of the bachelor's thesis is to find out the stressors of the work environment and the possibilities of their management for nurses working in psychiatry. In accordance with the aim of the work, the tasks of the research were set: 1. To analyze the literature on stress, work environment stressors and their management opportunities for nurses working in psychiatry, 2. To perform the analysis of Betty Nūmane's system model in relation to work environment stressors and their management possibilities for nurses working in psychiatry, 3.To develop a research tool - a questionnaire, 4. To carry out a survey, 5. To summarize and analyze the obtained results, 6. To draw conclusions. A hypothesis was put forward: work environment stressors for psychiatrists. nurses correspond more to the category of work content and working conditions, less to the category of employment conditions and social relations and their management opportunities are related to the arrangement of work ergonomics and work planning. The research used a non-experimental quantitative cross-sectional study performed with the help of a questionnaire. The questionnaire was developed based on the bachelor's topic. Analyzing the obtained results, it was concluded that work environment stresses for nurses working in psychiatry correspond more to the category of work content and working conditions, less to the category of employment conditions and social relations and their management possibilities are related to work ergonomics and work planning, which confirms the hypothesis. Keywords: stress, work environment stressors, management opportunities, psychiatric nurses, B Newman.
Work environment stressors and their management opportunities for nurses working in psychiatry
Keywords: Medicīna; stress; darba vides stresori; vadīšanas iespējas; psihiatrijas māsas; B. Ņūmena