Jāņa Einfelda īsprozas poētika: vēstījums un žanriskās modifikācijas - Koemeca, Baiba (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba tēma - "Jāņa Einfelda īsprozas poētika: vēstījums un žanriskās modifikācijas". Pētījuma objekts ir Jāņa Einfelda īsproza krājumos „Mēness bērns” (1995), „Pornogrāfisko bildīšu tirgotājs” (2001), „Neļaudis” (2005) un „Meļu dzīres” (2009) vēstījuma poētikas un žanriskās piederības aspektā. Darbā apzinātas un izvērtētas teorētiskās koncepcijas, kas piemērojams postmoderna vēstījuma analīzei. J. Einfelda īsprozas vēstījuma savdabības raksturošanai analizētas folkloras un reliģiskās alūzijas, metafora kā vēstījuma strukturēšanas paņēmiens, teksta recepcijas īpatnības. Žanru teorijā izplatīts jēdziens ir robežžanrs, kas aktuāls arī J. Einfelda īsprozas kontekstā. Konkrētu tekstu analīze ļauj spriest par literārās pasakas, esejas, epifānijas, miniatūras, dzejprozas žanra specifikas iezīmēm tajos. Atslēgavārdi: Einfelds, vēstījums, žanrs, postmodernisms, īsproza, poētika

The Poetics of Janis Einfelds Prose: Epistle and Genre Modifications. The research target of the Master Paper is the aspect of epistle poetics and genre possesion in Janis Einfelds collections „Mēness bērns” (1995), „Pornogrāfisko bildīšu tirgotājs” (2001), „Neļaudis” (2005) and „Meļu dzīres” (2009). The theoretical conceptions are studied and evaluated in the Paper, that is addapted to the analysis of postmodern epistle. For the characteristics of particularity of J. Einfelds prose epistle, folklore and religious allusions, metaphor as method of epistle structuring, text reception features are analysed. Verge genre is a widespread notion in genre theory, that is topical also within context of J.Einfelds prose. Analysis of particular texts make possible to reason regarding the traits of specifics of literary fairy tale, essay, epiphany, miniature, poetry prose genre in them. Keywords: Einfelds, epistle, genre, postmodernism, prose, poetics
The Poetics of Janis Einfelds Prose: Epistle and Genre Modifications
Keywords: Filoloģija