Ebreju īpašumu restitūcijas procesi Latvijā un Lietuvā (1991-2011) - Ivanova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2012)
Izpētes darbs “Ebreju īpašumu restitūcijas procesi Latvijā un Lietuvā (1991-2011)” apskata ebreju īpašumu restitūcijas procesus Latvijā un Lietuvā, analizējot vēsturisko pieredzi un Holokausta sekas, likumdošanas attīstību, valdības un vietējo ebreju kopienu nostāju, ar mērķi atrast restitūcijas kavēšanas šķēršļus abās valstīs.Šis darbs ir izstrādāts, izmantojot jauktās pētīšanas metodes un elektroniskās aptaujas rezultātus, ar mērķi definēt politisko spēku un Latvijas ebreju kopienas nostāju attiecībā uz restitūcijas procesiem.Izpētes darba gaitā tika secināts, ka restitūcijas kavēšanas iemesli abās valstīs parādījās Padomju pieredzes, un pagātnes ignorēšanas rezultātā, kā arī tagādējās politiskās vēlmes trūkuma dēļ. Atslēgvārdi: Holokausts, postpadomju, okupācija, nacionalizācija, ekspropriācija, kompensācija, masu mediji, likumdošana, atbildība.

The research work „The Processes of Restitution of Jewish Property in Latvia and Lithuania (1991-2011)” explores the restitution processes of Jewish property in Latvia and Lithuania by analyzing historical experience and consequences of the Holocaust, the development of legal framework, the position of the government and local Jewish Communities, with the main focus to find out obstacles delaying the process of restitution in both countries.The given research work is based on mixed methods of research, using results of the electronic surveys in order to formulate the position of the political powers and Jewish Community of Latvia towards the issue of restitution. In the course of the analysis it was concluded that the problem of delayed restitution in both countries appeared due to their Soviet experience, current absence of political will, and tendency to ignore the past. Keywords: Holocaust, post-Soviet, occupation, nationalization, expropriation, compensation, mass media, legislation, responsibility.
The Processes of Restitution of Jewish Property in Latvia and Lithuania (1991-2011)
Keywords: Baltijas jūras reģiona studijas