Portu un Rīgas lingvistiskā ainava: grafiti izpēte pilsētas ielās - Prikule, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī pētījuma pamatā bija interese par lingvistisko pilsētainavu. Tā kā tekstu uzslāņojums pilsētvidē kļūst arvien blīvāks, ir svarīgi izpētīt iespējas, ko šīs informācijas precīza nolasīšana spēj sniegt. Mērķis bija pārliecināties par valodu apguves iespējām, studējot urbāno lingvistisko ainavu, kā arī empīriski izvērtēt teksta “tulkojamību”. Šajā nolūkā tika veikta tekstu izpēte Portu un Rīgā grafiti uzrakstos un citās “nesankcionētās” ielu mākslas formās. Pētījumā izmantota ekolingvistikas teoriju un urbānās radošās rakstīšanas metožu bāze, etnogrāfiska pieeja un multimodāla teksta analīze. Rezultātā tika izstrādāti jauni lingvistiskās ainavas izpētes rīki un konceptuāla pilsētvides izziņas spēle. Pētījums pierādīja, ka pilsētvide stimulē valodas praktisko apguvi, piedāvājot ekoloģisku sistēmu dažādu tekstu mijiedarbībai.

This study was based on an underlying interest in the linguistic landscape. With layers of text-based information in the urban environment getting more dense, it is important to look at the possibilities of learning languages from the streets, as well as empirically test the “translatability” of the text. To achieve this, text was studied in Porto and Riga graffiti and other illicit art forms. Ecolinguistics theory, urban creative writing methodology, multimodal text analysis and an ethnographic approach was used for the study. As a result, new linguistic landscape research tools and a city exploration game was developed. The study demonstrated that urban environment stimulates language acquisition, offering an ecosystem for the interaction between different texts.
Linguistic Landscapes of Porto and Riga: an Exploration of Graffiti in the Streets
Keywords: Valodniecība; Linguistic Landscape; Graffiti; Creative Writing; Translation; Psycholinguistics