Izlīguma kā maksātnespējas procesa stāvokļa risinājuma institūta analīze un attīstības perspektīvas - Madelis, Gundars (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī darba mērķis ir sniegt izlīguma kā maksātnespējas procesa stāvokļa risinājuma institūta būtības skaidrojumu, noskaidrot tā saikni ar civiltiesībās sastopamo izlīgumu un sniegt iespējamos priekšlikumus esošā tiesiskā regulējuma pilnveidošanai. Šī darba ietvaros autors centīsies norādīt uz būtiskākajām izlīguma kā maksātnespējas procesa stāvokļa risinājuma piemērošanas problēmām un šķēršļiem, kas neveicina šī institūta izmantošanu praksē. Tāpat šī darba ietvaros tiks analizēts, vai izlīgums kā maksātspējas atjaunošanas risinājums atbilst mūsdienu maksātnespējas tiesību principiem un starptautisko organizāciju (Pasaules Banka, Starptautiskais Valūtas fonds u.c.) izstrādātajām efektīvas maksātnespējas tiesību vadlīnijām un ieteikumiem.

The aim of this work is to analyse one of the solvency restoration proceedings under the Latvian Insolvency Law – settlement. The analysis of the settlement institute as solvency restoration proceeding shows that this proceeding can be used only in late phase of the financially distressed enterprise. Therefore settlement institute as solvency restoration proceeding is not very effective way of solvency restoration. The analysis of the settlement institute shows problems of Insolvency Law: settlement institute`s similarity to reorganization (in Insolvency Law named „sanācija”) proceeding, no requirements for recovery plan content, and so on. New draft law (Insolvency Law) in author`s opinion resolve a lot of problems recognized in this work.
The analysis of settlement institute as one of the solvency restoration proceedings under Latvian Insolvency Law and perspective development of this legal institute
Keywords: Juridiskā zinātne