Māsu darba organizācija, strādājot ar jonizējošā starojuma aizsarglīdzekļiem, operāciju zālē - Jonaša, Īrisa (Latvijas Universitāte, 2018)
Izstrādātā bakalaura darba un veiktā pētījuma tēma ir „Māsas darba organizācija, strādājot ar jonizējošā starojuma aizsarglīdzekļiem, operāciju zālē.” Bakalaura darbā izvirzītais mērķis: Izzināt māsu teorētisko zināšanu pielietošanu praksē darba organizēšanā ar jonizējošā starojuma aizsarglīdzekļiem, operāciju zālē. Darbā tiek izmantota Kalistas Rojas teorija. Pamatā Rojas teorija saistās ar indivīda piemērošanās spēju, piemēroties vides sprieguma cēloņiem. Piemērošanās modelis ir pamatots vispārējas sistēmas teorijā. Katras operāciju zālē strādājošas medicīnas personas pienākumus un atbildību nosaka darba līgums, detalizēti amatu apraksti un iekšējās kārtības noteikumi. Jonizējošais starojums ir enerģijas plūsma daļiņu vai elektromagnētisko viļņu veidā, lai maksimāli izvairītos no jonizējošo staru iedarbības māsas lieto aizsargtērpus. Aizsargtērpa veidi ir dažādi, tos var izvēlēties atkarībā no darba pozīcijas un nepieciešamības. Pētījumā piedalījās 100 respondentes, kas ir māsas operāciju zālēs. Pētījums tika veikts vienā no latvijas slimnīcām. Pētījumā izmantota kvantitatīvā pētīšanas metode un kā instruments izmantota strukturētā anketa. (skat. pielikumā)

The Bachelor's work "Nurses organization of work and protection working with ionising radiation in the operating room." The stated aim of the work: use theoretical knowledge in practice, a nurses organisation of work and protection working with ionising radiation in the operating room. Kalistas Rye theory is used this work. Rojas theory is based on the individual's adaptability, adaptation to environmental stress causes. Adaptation of the general system model is based on theory.  Each medical worker determines the duties and responsibilities of the employment contract, detailed job descriptions and internal rules of procedures. Ionizing radiation is the energy flow in the form of particles or electromagnetic waves. To avoid exposure to ionising radiation nurses use protective clothing. There are different protective clothing types of use, you can choose them depending on the position and if it is necessary. The study included 100 respondents of nurses in operating rooms. The study was carried out in one of Latvia Hospital. The study used as an instrument quantitative research method and a structured questionnaire.
Nurses Organization of Work and Protection Working with Ionising Radiation, in the Operating Room
Keywords: Medicīna; darba; organizācija; jonizējošais; starojums; operāciju