Objekta leņķiskā izmēra ietekme uz neuzmanības akluma uzdevuma izpildi - Matulēviča, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 38 lapaspusēm. Tas satur 25 attēlus, 4 tabulas, un 36 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izmantojot divus neuzmanības akluma video, noskaidrot, vai objekta leņķiskais izmērs ietekmē neuzmanības akluma uzdevuma rezultātus. Metodika: Lai iegūtu dažādus videomateriāla leņķiskos izmērus uz tīklenes, dalībnieki sēdēja dažādos attālumos no ekrāna. Pirms katra video bija sniegta uzdevuma instrukcija, bet pēc video dalībnieki anketās atbildēja uz jautājumiem. Rezultāti un secinājumi: Vīriešu gadījumā novērojama tendence, ka, palielinoties objekta leņķiskajam izmēram, neuzmanības aklums izpaužas mazāk. Perifērijā negaidītam notikumam nav saistība ar tā leņķisko izmēru uz tīklenes.

Master thesis is written on 38 pages in Latvian. It contains 25 images, 4 tables and 36 references. Purpose: The aim of our study is to determine whether the angular size of the stimulus affects inattentional blindness task results using two inattentional blindness videos. Methods: Participants sat in different rows from the projection screen to get different object angular sizes. Each video started with task instructions and ended with a series of questions. Participants wrote answers in special questionnaire. Results: In the case of men, there is a tendency that, if the object angular size increases, inattentional blindness is less common. An unexpected object in a periphery has no relation to its angular size on the retina.
The effect of object angular size on inattentional blindness task performance
Keywords: Fizika; neuzmanības aklums; vizuālā uzmanība; selektīvā uzmanība; leņķiskais izmērs; negaidīts objekts