Furjē transformācijas infrasarkanās spektroskopijas izmantošanas iespējas kūdras raksturošanai - Tora, Aiga (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darbā „Furjē transformācijas infrasarkanās spektroskopijas izmantošanas iespējas kūdras raksturošanai” tika analizēti kūdras, purva augu un humīnskābju infrasarkanie spektri. Darba teorētiskajam pamatojam tika veikta zinātniskās literatūras analīze par kūdras veidošanos un to raksturojošiem parametriem, kā arī iepazīta literatūra par Furjē transformācijas infrasarkano spektrometriju un raksturīgākajām ķīmisko saišu absorbcijas joslām. Maģistra darba pētījuma daļā tika iegūti spektrālie mērījumi kūdras paraugiem, purva augiem un humīnskābēm, salīdzinātas ķīmisko saišu absorbcijas joslas, mainoties purva dziļumam, kā arī atšķirīgos purvos. Lai gan darba gaitā tika novērotas atsevišķas sakarības starp ķīmisko saišu absorbcijas joslām un to intensitāti, tomēr, lai iegūtu pilnīgāku priekšstatu par kūdras īpašībām, ir nepieciešams papildus izmantot arī citas analīzes metodes nevis tikai Furjē transformācijas infrasarkano spektroskopiju. Maģistra darbs sastāv no 60 lappusēm un ir papildināts ar ilustratīvo materiālu (30 attēli, 7 tabulas un 15 pielikumi). Atslēgas vārdi: Furjē transformācijas infrasarkanā spektroskopija, kūdra, purvu augi

The Master`s work „ Fourier – transform infrared spectroscopy application possibilities for peat characterization” includes the analyses of infrared spectra of peat, bog plants and humic acid. To substantiate the theoretical part the survey of scientific literature has been made concerning peat formation as well as the literature on Fourie-transform infrared spectrometry and characteristic absorption bands of chemical bonds. In the research part spectral measurements of peat, bog plants, humic acids have been obtained; absorption zones of chemical bonds have been compared in connection with the depth of the bog and taking into consideration different kinds of bogs. Although during the process of work some kind of coherency was observed between absorption bands of chemical bonds and their intensity, it is necessary to use other methods of analyses in addition to get a complete view of peat properties, not only Fourier transform infrared spectroscopy. The Master`s work consists of 60 pages and the supplement includes illustrative material (30 pictures, 7 tables, 15 appendixes). Keywords: Fourier-transform infrared spectroscopy, peat, bog plants
Fourier transform infrared spectroscopy application possibilities for peat characterization
Keywords: Vides zinātne