Apmežošanās procesa ietekme uz augsnes sīkposmkājiem bijušajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs Taurenes apkārtnē - Pastare, Inita (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā ir salīdzinātas sīkposmkāju populācijas neskartā mežā, kā arī apmežotajās lauksaimniecības zemēs. Pētījums tika veikts Vecpiebalgas novada, Taurenes pagastā. Kopumā parauglaukumā tika ievākti 55 augsnes paraugi, kuri pēc tam tika ekstrahēti ar fototermoeklektoru palīdzību. Darba gaitā autore ir apguvusi mezofaunas ievākšanas un pētīšanas metodikas, iepazinusies ar dažādām mezofaunas taksonomiskajām grupām un to identifikāciju. Maģistra darbā tika iegūti un analizēti dati par apmežošanās procesa ietekmi uz augsnes sīkposmkājiem bijušajās, lauksaimniecībā izmantojamās zemēs, kā arī tika izdalīti iespējamie faktori, kas nosaka sīkposmkāju blīvuma un taksonomisko grupu atšķirības parauglaukumos. Maģistra darbā tika veikta pētījuma datu matemātiskā apstrāde un analīze ar MS Excel, IBM SPSS Statistc 22 un augsnes sīkposmkāju ordinācija veikta izmantojot PCA PC-ORD programma (McCune, M. and Mefford, M. J. 2006). Darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas.

In this Masters Thesis mesofauna and the methodology of collecting and analyzing it is discussed. The research was conducted in Taurene perish, Vecpiebalga district. Altogether 55 soil samples were collected from the selected sample plot. The collected samples were extracted with photo-thermo-electrode in LU Biology institute. During the research process, the author has studied various methodologies for collecting and analyzing mesofauna and become acquainted with several taxonomic groups of mesofauna and their identification. In the masters thesis data regarding the impact of forestation on mesofauna in former agricultural lands was collected. Furthermore, the potential factors identifying the density variations of mesofauna across the sample plots were indicated. The collected data was processed and mathematically analyzed by using MS Excel and IBM SPSS Statistc 22. The soil samples and the ordination of mesofauna was done by using PCA PC-ORD program (McCune, M. and Mefford, M. J. 2006). The thesis consists of two parts – theoretical and practical.
The impact of afforestation process on soil microarthropods in former agricultural lands in the Taurene district
Keywords: Vides zinātne; sīkposmkāji; meži; lauksaimniecības zemju apmežošanās; augsnes īpašības